Η εικόνα του Αλίστερ Μπρόουνλι, να βοηθήσει τον αδελφό του Τζόναθαν για να διασχίσει τη γραμμή τερματισμού στον τελευταίο αγώνα της World Series στο τρίαθλο, έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε όλο τον κόσμο, μιας και κατάφερε να αναδείξει τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στον κόσμο του αθλητισμού.
Ο Τζόναθαν έτρεχε προς τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του, αλλά 200 μέτρα πριν τον τερματισμό κατέρρευσε. Το σώμα του δεν άντεξε την μεγάλη προσπάθεια. Επεσε στο έδαφος. Όταν εμφανίστηκε ο αδερφός του Αλιστερ, τον άρπαξε από το χέρι, του το πέρασε στο λαιμό του και έφτασαν μαζί στην γραμμή του τερματισμού, ρίχνοντας τον στην κυριολεξία κάτω για να βγει δεύτερος. Και τους δύο, πέρασε φτάνοντας στην πρώτη θέση ο Χέρνι Σκόμαν, από τη Νότια Αφρική. Με αφορμή αυτό το γεγονός η βρετανική εφημερίδα Daily Mail παρουσίασε ανάλογα κορυφαία γεγονότα στον κόσμο του αθλητισμού.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, μέσα στη ναζιστική Γερμανία, ο θρυλικός Τζέσε Οουενς ήταν κοντά να μην προκριθεί στον τελικό στο μήκος. Ομως ο Γερμανός Λουζ Λονγκ συμβούλεψε τον Αφροαμερικάνο πως να κάνει το άλμα. Ο Οουενς κατέληξε με το χρυσό μετάλιο στο στήθος του και ο Λονγκ με το ασημένιο.
Ο οδηγός Ντέιβιντ Πέρλι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια του ολλανδικού Grand Prix το 1973 για να βοηθήσει τον Ρότζερ Γουίλιμσον, επειδή είχε πάρει φωτιά το δικό του αυτοκίνητο. Ο Γουίλιμσον δεν κατάφερε να επιβιώσει και πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό του. Μία ιστορία παρόμοια με αυτή που συνέβη με τους αδερφούς Μπρόουνλι την Κυριακή, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992. Ο Βρετανός Ντέρεκ Ρέντμοντ αγωνιζόταν στα 400 μέτρα, όταν έσπασε ο αχίλλειος τένοντάς του 150 μέτρων από το τέρμα. Δεν εγκατέλειψε , αλλά τελικά διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού, με την βοήθεια του πατέρα του, ο οποίος πήδηξε από τις κερκίδες μόλις είδε τον γιο του τραυματισμένο.
Μια άλλη αναφορά που αξίζει είναι ο Βρετανός ιστιοπλόος Πητ Γκος, ο οποίος στη διάρκεια του αγώνα Volvo Ocean 1996 διέσωσε έναν άλλο ιστιοπλόο, τον Ραφαήλ Ντινέλι, που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα κατά την διάρκεια των αγώνων, στέλνοντας σήμα συναγερμού. Ο Γκος, μαζί με τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, κατάφερε να σώσει τον Ντανέλι και γι αυτή την χειρονομία τιμήθηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής της Γαλλίας.
Η πιο γνωστή στον κόσμο του ποδοσφαίρου, είναι ενδεχομένως η ενέργεια του Ιταλού Πάολο Ντι Κάνιο κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Έβερτον με την Γουέστ Χαμ. Ενώ το σκορ ήταν 1-1, ο Ιταλός επιθετικός είχε μια σαφή ευκαιρία να σκοράρει για την ομάδα του. Ωστόσο, είδε τον Πολ Τζέραρντ ξαπλωμένο στον αγωνιστικό χώρο και άρπαξε την μπάλα με τα χέρια του, σταματώντας το ματς. Ο αγώνας έληξε 1-1.
Στο τένις, κατά τη διάρκεια του 2015 στο Αυστραλιανό Open, ο Αμερικανός Τιμ Σμίτσεκ έχανε από τον Ράφα Ναδάλ με 6-5 στο πέμπτο σετ. Με 30-0 υπέρ του Ισπανού, ο Ναδάλ έχασε ένα πόντο, επειδή οι θεατές του είχαν αποσπάσει την προσοχή. Ο Αμερικανός τενίστας ζήτησε από τον διαιτητή να τον αφήσει να επαναλάβει τον πόντο και έχασε τον αγώνα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ευγενούς άμιλλας ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Στα προκριματικά των 5000 μ., με πρωταγωνίστριες την Αμερικανίδα Ντ’ Αγκοστίνο και τη Νίκι Χάμπλιν από τη Νέα Ζηλανδία. Όχι άδικα, αφού η Αντι Ντ’ Αγκοστίνο σταμάτησε τον αγώνα της, προκειμένου να βοηθήσει την πεσμένη αντίπαλο, ζαλισμένη στην πίστα, μετά την μεταξύ τους σύγκρουση. Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στον τρίτο χιλιόμετρο της δεύτερης προκριματικής σειράς στα 5000μ, όταν Ντ’ Αγκοστίνο και Χάμπλιν συγκρούστηκαν και έπεσαν.
Η Ντ’ Αγκοστίνο ήταν η πρώτη που σηκώθηκε, αλλά αντίκρισε με δάκρυα την Χάμπλιν στα πόδια της. Αντί να συνεχίσει τον αγώνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά, η Αμερικανίδα έβαλε τα χέρια της κάτω από τους ώμους της Νεοζηλανδής για να την βοηθήσει να σηκωθεί, λέγοντάς της να μην παραιτηθεί. Καθώς συνέχισαν τον αγώνα, έγινε σαφές ότι ο τραυματισμός της Ντ’ Αγκοστίνο ήταν ο πιο σοβαρός, αφού ο αστράγαλός της είχε πληγωθεί άσχημα. Έτσι ήταν η σειρά τη Χάμπλιν να την βοηθήσει, μένοντας πίσω για να ενθαρρύνει την συναθλήτρια της. «Με βοήθησε πρώτη. Προσπάθησα να την βοηθήσω. Ήταν αρκετά άσχημα» δήλωσε η Χάμπλιν μετά τον αγώνα.
Τελικά προχώρησε και την περίμενε στη γραμμή του τερματισμού, όπου μοιράστηκαν μια αγκαλιά. Αυτή τη φορά ήταν η Ντ’ Αγκοστίνο που είχε δάκρυα στα μάτια της, αφήνοντας το γήπεδο σε μια αναπηρική καρέκλα. «Αυτό το κορίτσι είναι το Ολυμπιακό πνεύμα» είπε η Χάμπλιν. Λίγες ώρες αργότερα και αφού φυσικά είχαν αποκλεισθεί από την συνέχεια του αγωνίσματος, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τις δύο αθλήτριες στον τελικό -όπως και την Αυστριακή Τζένιφερ Βεντ, που επίσης ενεπλάκη στην πτώση- ως επιβράβευση για την στάση τους…
Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα της ευγενούς άμιλλας έρχεται από την ποδηλασία. Κατά τη διάρκεια του δέκατου γύρου το 2015 στο Giro d’Italia, έσκασε το λάστιχο του Αυστραλού Ρίτσι Πόρτε, της ομάδας Sky, έξι χιλιόμετρα από τον τερματισμό και ο συμπατριώτης του Σάιμον Κλάρκ, της ομάδας Orica, του έδωσε τον τροχό του για να χάσει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο. Και οι δύο αθλητές τιμωρήθηκαν με δύο λεπτά ποινής.