Μια νέα εκστρατεία στη Βρετανία απευθύνεται στους ανθρώπους ηλικίας 45 με 65 ετών, τους οποίους καλεί να περνούν περισσότερες ημέρες “χωρίς καθόλου αλκοόλ”, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μεσήλικες που πίνουν είναι πιθανότερο σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες να καταναλώνουν περισσότερες από τις προτεινόμενες 14 μονάδες την εβδομάδα.

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov διαπίστωσε ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα δυσκολεύεται περισσότερο να κόψει το ποτό σε σχέση με το να υιοθετήσει τη σωματική άσκηση ή την υγιεινή διατροφή.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι “ημέρες χωρίς καθόλου αλκοόλ” βελτιώνουν τον ύπνο, βοηθούν στην απώλεια βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και υπέρτασης.

Η δρ. Τζούλια Βερν, μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, είπε: “Το να μην πιεις μια ημέρα σου δίνει την ευκαιρία να αποτοξινωθείς και να ξεκουραστείς. Επίσης έχει άμεση επίπτωση στον ύπνο και στην πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, όπως μας έχουν πει ερωτηθέντες, είναι ευκολότερο να υιοθετήσει κάποιος μια ημέρα χωρίς αλκοόλ από το να το περιορίσει την κατανάλωση από ένα μεγάλο ποτήρι σε ένα μικρό ποτήρι κρασιού, για παράδειγμα”.

Η εκστρατεία με τίτλο “Ημέρες Χωρίς Καθόλου Αλκοόλ” είναι μια συνεργασία του κυβερνητικού οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας και της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ενημέρωση σχετικά με το αλκοόλ Drinkaware.

Η δημοσκόπηση της YouGov διενεργήθηκε σε δείγμα 9.000 ενηλίκων, από 18 ως 85 ετών, τον Μάιο και Ιούνιο αυτού του έτους.

Διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε καταναλώνει περισσότερο από τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

“Οι περισσότεροι μεσήλικες δεν πίνουν για να μεθύσουν. Το αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική δραστηριότητα ή ως μια επιβράβευση για κάποια επιτυχία ή ένα αντιστάθμισμα για μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο. Έχει γίνει συνήθεια και μέρος της ζωής μας. Αλλά όσο πιο πολύ πίνεις, τόσο περισσότερο αυξάνεις τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής ή ηπατικής νόσου και καρκίνου. Τελικά είναι πιθανότερο να το περιορίσεις αν περνάς κάποιες ημέρες χωρίς καθόλου αλκοόλ”, λέει η Βερν.

Πρόσφατα μια παγκόσμια έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet έδειξε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ παρότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι μηδαμινοί.