Ο 17χρονος Μουσταφά έφτασε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο και τους τελευταίους 15 μήνες ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.

Η αγάπη του για την φωτογραφία είχε εκφραστεί από τα παιδικά του χρόνια, όταν βρέθηκε, όμως, μόνος του, ως πρόσφυγας στη Χίο, το ταλέντο του απέκτησε άλλη υπόσταση: θέλησε να καταγράψει τα χρώματα και το φως στα τοπία γύρω του, καθώς και τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Αργότερα, φωτογράφιζε σκηνές από τη ζωή του στη δομή της ΜΕΤΑδρασης. Οι εικόνες του Μουσταφά αποκαλύπτουν μια αφοπλιστική αλήθεια, μια αλήθεια που δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναζητώντας ασφάλεια.

Φωτογραφία του χρήστη ΜΕΤΑδραση - METAdrasi.

Η φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδρασης, “Chios Land” με έργα του 17χρονου Σύρου ασυνόδευτου ανήλικα, Μουσταφά Ομάρ, εγκαινιάστηκε σήμερα στον ‘Αρειο Πάγο παρουσία του προέδρου και της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδραση και την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας τόνισε: «Είναι μία εκδήλωση που μας ανοίγει τα μάτια σε μία πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι και μέσα στις τρικυμίες, μέσα στις θύελλες υπάρχει μία αχτίδα φωτός, ανοίγει μία σχισμή στον ορίζοντα που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτή η μικρή ελπίδα, αυτό το φως που φαίνεται είναι τα μάτια του έφηβου που έκανε αυτές τις θαυμάσιες εικόνες και μας δίνει την ευκαιρία να αισιοδοξήσουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι άνθρωποι να φεύγουν από τις εστίες τους κι όσοι έφυγαν θα επιστρέψουν στη γη τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη κι ανάπτυξη στον πλανήτη. Ο Ομάρ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια αυτήν την πραγματικότητα, και να προβληματιστούμε για το τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε».

Φωτογραφία του χρήστη ΜΕΤΑδραση - METAdrasi.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου επισήμανε: «Ο Ομάρ όλα τα μετέτρεψε βάζοντας τους ένα θετικό πρόσημο σε χαρά και μόνο να τα βλέπεις τα έργα του φτάνει. Νομίζεις ότι δεν έχουν προέλθει από έναν ανήλικο ο οποίος ζει μόνος του. Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει. Είμαστε όλοι συγκινημένοι. Ο Ομάρ θα επανενωθεί με την οικογένειά του. Εμείς θα θέλαμε να γίνει ελληνόπουλο. Είμαστε περήφανοι που πέρασε από τα χώματά μας, όπως είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που είναι εδώ, που σπουδάζουν. Οι πατρίδες είναι ίδιες για όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά χωράνε στην Ελλάδα».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε κι η εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη σημειώνοντας: «Τον Μουσταφά τον γνώρισα πριν 1,5 χρόνο στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο όπου υπηρετώ ως εισαγγελέας πρωτοδικών και λόγω της ιδιότητάς μου αυτής είμαι προσωρινή επίτροπος όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα. Ξεκίνησε από την εμπόλεμη Συρία κι ένα βράδυ με φουσκωτή βάρκα έφτασε στη Χίο. Αν ο Μουσταφά καταφέρει να ενωθεί με την αδερφή του με τη διαδικασία της επανένωσης τότε θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους γονείς και στα αδέρφια του.

Ο Μουσταφά βρέθηκε στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Βρέθηκε σε ένα φιλόξενο σπίτι, οπού εκεί διέκριναν την κλίση του στη φωτογραφία. Η σκέψη μας για την έκθεση φωτογραφίας υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” που φιλοξένησε την έκθεση και την ενθάρρυνση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Την έκθεση αυτή επισκέφθηκαν πολλά σχολεία της Χίου, κι όπως χαρακτηριστικά μου είπε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξε την εικόνα των παιδιών για τους πρόσφυγες. Είδαν ότι ο Μουσταφά είναι ένας έφηβος όπως κι αυτοί με τα ίδια όνειρα και την ίδια ανάγκη για ζωή. Κατάφερε μέσα από δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο να δημιουργεί και να ονειρεύεται αλλά και να χαμογελά». Ακόμη πρόσθεσε: «Είμαι ευλογημένη που υπηρετώ στο νησί της Χίου κι έρχομαι σε καθημερινή επαφή με αυτά τα παιδιά, επαφή που με κάνει μέρα με τη μέρα καλύτερο άνθρωπο. Σε ευχαριστώ Μουσταφά. Σε ευχαριστώ που όλο αυτό το διάστημα μαζί με τα άλλα παιδιά ανακαλύπτω την απεριόριστη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία από το βήμα αυτό να απευθυνθώ σε όλα τα παιδιά της χώρας μας και σε όλα τα παιδιά του κόσμου με το μήνυμα από τη δική σου πορεία. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας βάλτε στόχους παλέψτε για να τους φτάσετε και μην αφήσετε κανέναν να σας αποπροσανατολίσει απ’ αυτούς. Κυνηγήστε τα όνειρά σας, να ξέρετε ότι πάντα θα υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι να σας βοηθήσουν να σας συμπαρασταθούν, να σας στηρίξουν. Εγκαταλείψτε τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, την εικονική πραγματικότητα που ζείτε μέσα στον κόσμο αυτό, ανακαλύψτε τη φωτεινή πλευρά του και γενικότερα ανακαλύψτε την πραγματική ζωή. Εγώ προσωπικά, η γενιά μου, οι επόμενες κι οι προηγούμενες δεν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον κόσμο που σας παραδίδουμε, αλλάξτε τον δώστε μας τη δυνατότητα να νιώσουμε περήφανοι για εσάς, και για τον κόσμο όλο».

«Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα…», λέει ο ίδιος.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τα 3.500 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, με πολλές δομές φιλοξενίας να κλείνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων και με περισσότερα από 2.300 από τα παιδιά αυτά να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες – σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στο δρόμο – οι εικόνες του Μουσταφά εκφράζουν τις ανησυχίες, τις δυνατότητες και τα όνειρα των παιδιών αυτών.

Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδραση και την Εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

«Μην χάνετε τις ελπίδες σας και συνεχίστε το δρόμο σας», είχε πει ο Μουσταφά στην τελετή των εγκαινίων, απευθυνόμενος στα ασυνόδευτα παιδιά που κατοικούν μαζί του στη δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Η δομή αυτή προσφέρει στα παιδιά ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, χάρη στην πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

Η ΜΕΤΑδραση, μη κερδοσκοπική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, από το 2010 εστιάζει σε καινοτόμες δράσεις για την προστασία και στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Σήμερα, καταβάλει προσπάθειες να διατηρήσει τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα (για ασυνόδευτα παιδιά έως 12 ετών). Καλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά, μέσα από τις εικόνες του Μουσταφά, τα παιδιά πρόσφυγες.

Η ιστορία του Μουσταφά έχει αίσιο τέλος. Με τη στήριξη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, έγινε αποδεκτή η επανένωσή του με συγγενείς του σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Τώρα, ετοιμάζεται να φύγει σε μερικούς μήνες, μαθαίνει τη γλώσσα της χώρας που θα αποτελέσει την επόμενη πατρίδα του, γνωρίζει, όμως, ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του…

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου 2018 και θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από 9:00 έως 15:00.

*ψευδόνυμο που διάλεξε το ίδιο το παιδί, με στόχο την προστασία των προσωπικών του δεδομένων