Η Αγγελική, ο Αποστόλης, η Μάγδα, ο Μορτάζα και τα άλλα παιδιά πετούν αυτή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου για το Μεξικό και για το 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο θα συμμετάσχει, για δωδέκατη συνεχή χρονιά και η δική μας ομάδα, η Εθνική Αστέγων. Μάλιστα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, η αποστολή θα είναι διπλή, αφού η χώρα μας θα συμμετάσχει τόσο στο ανδρικό-μεικτό όσο και στο γυναικείο τουρνουά.

Η Κυριακή 11 Νοεμβρίου είναι μια σημαδιακή, σπουδαία μέρα για τη «σχεδία» και το εγερτήριο θα είναι κάτι παραπάνω από πρωϊνό. Αχάραγα ακόμη, που οι μαραθωνοδρόμοι, μέλη της ομάδας ειδικών αποστολών της «σχεδίας» θα παίρνουν το δρόμο για τη γραμμή της εκκίνησης στον Μαραθώνα, προκειμένου να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία (όπως έλεγε για το αγώνισμα του Μαραθωνίου ο θρύλος των μικρών και μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ), μια άλλη παρέα αποτελούμενη από οκτώ αγόρια και οκτώ κορίτσια θα βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να κάνει το «τσεκ ιν» για ένα ταξίδι ζωής. Η Αγγελική, ο Αποστόλης, η Μάγδα, ο Τζιμπούρ, ο Μορτάζα και τα άλλα παιδιά θα πετάξουν για το Μεξικό και για το 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο θα συμμετάσχει, για δωδέκατη συνεχή χρονιά και η δική μας ομάδα, η Εθνική Αστέγων. Μάλιστα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, η αποστολή θα είναι διπλή, αφού η χώρα μας θα συμμετάσχει τόσο στο ανδρικό-μεικτό τουρνουά όσο και στο γυναικείο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (www.homelessworldcup.org), στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα συμμετάσχουν 64 ομάδες (48 ανδρικές και 16 γυναικείες), από 48 χώρες του πλανήτη. Από τις κατόχους του τίτλου Βραζιλία (στους άνδρες) και Μεξικό (στις γυναίκες), μέχρι τη Ζιμπάμπουε κα το Χονγκ Κονγκ, την Κόστα Ρίκα και την Ινδία.

Πεντακόσια παιδιά από όλα τα σημεία του ορίζοντα που θα ενώσουν τα ποδοσφαιρικά και άλλα ταλέντα τους και μαζί της φωνή τους κάτω από το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης «Γκολ στη Φτώχεια» (Kick Out Poverty).

Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικη ελλαδος αστεγωνΚατά τα πρότυπα του αυστριακού προγράμματος κοινωνικού ποδοσφαίρου, στην εθνική ομάδα του οποίου, κατά κανόνα, αγωνίζονται μόνο προσφυγόπουλα που έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, φέτος στην ελληνική ομάδα θα συμμετάσχουν και τρία παιδιά αφγανικής και αλγερινής καταγωγής. Ο Μορτάζα, ο Τζιμπούρ και ο Ρεζά συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις της ομάδας στο Ρουφ όλη τη χρονιά και κέρδισαν με το σπαθί τους και την υποδειγματική συμπεριφορά τους μια θέση στην αποστολή που αποστολή έχει να στείλει πολλαπλά κοινωνικά και αθλητικά μηνύματα.

Άλλωστε, το κεντρικό μότο της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» δεν αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τον τελικό στόχο: «Παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραίτητα καλύτεροι ποδοσφαιριστές». Για αυτό και αγωνίζονται όλα τα παιδιά της ομάδας. Δεν σταματούν την προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, κόντρα –πολλές φορές– σε θεούς και δαίμονες.

«Και αν γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, έχουμε προσέξει ότι και καλύτεροι ποδοσφαιριστές μπορούμε να γίνουμε και καλύτεροι δικηγόροι, υδραυλικοί ή ό,τι άλλο…» συμπληρώνει ο Χρήστος, που μαζί με τον Γιάννη, τον Σάκη και τον Δημήτρη (ως προπονητές και αρχηγοί των δύο ομάδων) θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίξουν τα παιδιά σε αυτό το μεγάλο ταξίδι ζωής.

Η συμμετοχή των τριών παιδιών από το Αφγανιστάν και την Αλγερία είναι απόρροια του προγράμματος επισκέψεων στα προσφυγικά κέντρα που ξεκίνησε η «σχεδία» και η Εθνική Αστέγων το φθινόπωρο του 2016 για «να μοιραστούμε τη χαρά του παιχνιδιού, να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον». Δύο χρόνια αργότερα, από τις προπονήσεις και τα τουρνουά της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» έχουν περάσει πάνω από 1.000 άτομα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κυριακάτικες προπονήσεις της ομάδας σε Ρουφ και ΧΑΝΘ υπάρχουν μέρες που ξεπερνά τους 80. Ο Μορτάζα, μάλιστα, εξακολουθεί να φιλοξενείται στο κέντρο προσφύγων του Ελαιώνα.

Τα υπόλοιπα παιδιά (oκτώ αγόρια και οκτώ κορίτσια θα ταξιδέψουν συνολικά) προέρχονται είτε από το δίκτυο των διανομέων της «σχεδίας» είτε δομές αλληλεγγύης και ψυχικής υγείας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Το τουρνουά ξεκινάει την Τρίτη 13 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, οι δε αγώνες θα φιλοξενηθούν σε τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα που θα έχουν στηθεί σε μια από  τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου, την ιστορική Ζόκαλο, στην καρδιά της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, τα παιδιά της αποστολής θα προπονηθούν όλα μαζί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου θα στηθεί ένα κινητό γηπεδάκι προδιαγραφών Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, ειδικά για την περίπτωση. Η προπόνηση είναι ανοιχτή σε όλους.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιοδικού δρόμου «σχεδία» (www.facebook.com/shedia.streetpaper και στο twitter @_shedia) όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (www.homelessworldcup.org).

Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικη αστεγων