Ο Μπομπ, ένας πυρρόξανθος γάτος, έφερε στη μεγάλη οθόνη τον αγώνα των αστέγων της Βρετανίας, την ώρα που με βάση νέες εκτιμήσεις, ο αριθμός των παιδιών που θα περάσουν φέτος τα Χριστούγεννα στους δρόμους ή σε προσωρινά καταλύματα θα είναι ο υψηλότερος τα τελευταία 9 χρόνια.
Η ταινία “Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ”, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Τζέιμς Μπόουεν, ενός πλανόδιου μουσικού, εθισμένου στα ναρκωτικά, που άλλαξε τη ζωή του χάρη στη φιλία του με έναν κεραμιδόγατο.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Λουκ Τρίνταγουεϊ στον ρόλο του μουσικού ενώ ο ίδιος ο Μπομπ ερμηνεύει τον… εαυτό του – με τη βοήθεια άλλων έξι γάτων που του μοιάζουν πολύ.

Ο Μπομπ δεν χρειάστηκε πολλές σκηνοθετικές οδηγίες, απλώς έκανε ό,τι κάνει πάντα: τριγυρνούσε στους δρόμους του Λονδίνου πάνω στους ώμους του φίλου του ή καθόταν μέσα στη θήκη της κιθάρας του όσο εκείνος έπαιζε μουσική για τους περαστικούς.

Η φιλία του “παράξενου ζευγαριού” χτίστηκε όταν ο Μπομπ, τραυματισμένος, εμφανίστηκε μια νύχτα απροσδόκητα στο χολ του καταλύματος όπου φιλοξενείτο ο άστεγος μουσικός.

Ο Μπόουεν ξόδεψε τα τελευταία χρήματα που του είχαν απομείνει για την ιατρική περίθαλψη του γάτου.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπομπ αρνήθηκε να φύγει: ακολουθούσε τον Μπόουεν παντού όπου πήγαινε, είτε για να παίξει την κιθάρα του είτε για να πουλήσει τη The Big Issue, την εφημερίδα των Βρετανών αστέγων.

Η ταινία, που επαινείται επειδή ανέδειξε τα προβλήματα των αστέγων, προβλήθηκε σε μια περίοδο που η φιλανθρωπική οργάνωση Shelter εκτιμά ότι περισσότερα από 120.000 παιδιά στη Βρετανία θα είναι άστεγα ή θα διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα τα Χριστούγεννα.

Ο αριθμός αυτός, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2007.

Ο κριτικός Άντριαν Λομπ σημείωσε στο The Big Issue ότι ο κοινωνικός ρεαλισμός της ταινίας την καθιστά πιο εύπεπτη για το ευρύτερο κοινό, αλλά χωρίς να “γλυκαίνει το χάπι”.

“Η οδύνη, ο σπαραγμός, ο αγώνας και αυτή η αίσθηση που βιώνουν οι άστεγοι ότι είναι αόρατοι, είναι ολοφάνερα στην ταινία, όπως επίσης και η χαρά και η ελπίδα που έφερε ο Μπομπ στη ζωή του Τζέιμς”, τόνισε.

Μετά το πρώτο βιβλίο του για τον Μπομπ ο Μπόουεν έχει γράψει πολλά ακόμα για τον πιστό φίλο του. Βοηθά επίσης πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται με τους άστεγους, είτε είναι άνθρωποι, είτε είναι ζώα.

Όπως έχει πει ο ίδιος, ήταν άστεγος για περίπου 10 χρόνια πριν να γνωρίσει τον Μπομπ.

Η ταινία «Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Ιανουαρίου. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Anubis.