«Κάντε κάτι για τα παιδιά της Συρίας, είναι σαν τα δικά σας». Το γράμμα της 7χρονης Μπάνα στον Τραμπ

Η 7χρονη Μπάνα αλ Αμπέντ από τη Συρία, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τα tweets της με τα οποία έκανε μία τραγική καταγραφή του πολέμου στο Χαλέπι, έγραψε επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτή η Μπάνα, η οποία απομακρύνθηκε από την πολιορκημένη πόλη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, έκανε έκκληση στον Τραμπ να βοηθήσει τα παιδιά στη Συρία, μετέδωσε χθες Τρίτη το BBC.

“Ανήκω στα παιδιά της Συρίας που έχουν υποφέρει από τον συριακό πόλεμο”, έγραψε, σύμφωνα με αποσπάσματα της επιστολής της, την οποία απέστειλε η μητέρα της στο BBC.

Η μικρή λέει στον Τραμπ ότι το σχολείο της καταστράφηκε από βομβαρδισμό και ότι κάποιοι από τους φίλους της σκοτώθηκαν.

“Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία μπορώ να βγω έξω και να χαρώ. Μπορώ να πάω στο σχολείο παρότι ακόμη δεν έχω πάει. Αυτός είναι ο λόγος που η ειρήνη είναι σημαντική για όλους περιλαμβανομένου κι εσάς. Ωστόσο, εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δεν είναι σαν και εμένα αυτή τη στιγμή και υποφέρουν σε διαφορετικά τμήματα της Συρίας. Πρέπει να κάνετε κάτι για τα παιδιά της Συρίας επειδή είναι σαν τα δικά σας παιδιά και τους αξίζει η ειρήνη όπως σ’εσάς”.

BANA SYRIA

Τουλάχιστον 15.000 παιδιά συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στον εξαετή πόλεμο της Συρίας ανάμεσα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στους αντάρτες.

Μέσα από τις περιγραφές της ζωής στο πολιορκημένο Χαλέπι μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter (@AlabedBana), η Μπάνα έγινε σύμβολο της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Συρία παρότι η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει προπαγανδιστικά τα σχεδόν καθημερινά tweets της ίδιας και της μητέρας της.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, φιλοξενεί περίπου 2,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Οι σύροι αντάρτες και η κυβέρνηση Άσαντ πραγματοποιούν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες τις οποίες διοργάνωσαν με πρωτοβουλία τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν αλλά δεν έστειλε αντιπροσωπεία της.

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος είναι ανοιχτός ως προς τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ελέγχει μεγάλες εκτάσεις εδαφών στη βόρεια Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)