Mάχη «για μια Αμερική που θα καλωσορίζει τους πάντες» δίνει ο Τ. Γκεμπρέ πρόσφυγας από την Αιθιοπία

Περιγράφει τον εαυτό του σαν τετραπλή απειλή για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι μαύρος, πρόσφυγας, μετανάστης και συνδικαλιστής» λέει ο αντιπρόεδρος της AFL-CIO, της μεγαλύτερης αμερικανικής ομοσπονδίας συνδικαλιστικών ενώσεων των ΗΠΑ, Τεφερέ Γκεμπρέ. Στα τέλη Αυγούστου η AFL-CIO ξεκίνησε εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με πρωταγωνιστή τον Γκεμπρέ, η οποία συνοδεύει άλλη εκστρατεία με επιστολές στις Πολιτείες που είναι κρίσιμες για τον Τραμπ. Οι εκστρατείες αυτές εξηγούν τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός και μετανάστης.

Στόχος δεν είναι να αλλάξουν γνώμη οι υποστηρικτές του Τραμπ αλλά να πειστούν οι μετανάστες που έχουν το δικαίωμα να πολιτογραφηθούν Αμερικανοί και, μαζί με όσους είναι ήδη πολιτογραφημένοι, να σπεύσουν να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές «για μια Αμερική που θα καλωσορίζει τους πάντες».

«Κανένας δεν είναι πιο Αμερικανός από μένα»
Ο Γκεμπρέ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας. Η προσφυγιά είναι η Οδύσσειά του. Και η Αμερική η Ιθάκη του. Εφυγε από την Αιθιοπία όταν ήταν παιδί, πήγε στις ΗΠΑ και σήμερα η αγαπημένη του φράση είναι «Κανένας δεν είναι πιο Αμερικανός από μένα».
Το 2013 υπήρχαν περίπου 8,8 εκατ. νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με το Pew Research Center, οι αιτήσεις για υπηκοότητα αυξήθηκαν κατά 13% από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016, όταν 250.000 μετανάστες κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να γίνουν αμερικανοί πολίτες.

«Βοηθάμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να καταθέσουν την αίτηση για να πάνε στις κάλπες και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να πουν στον Ντόναλντ Τραμπ τι πιστεύουν, απαντώντας σε όσα ο Τραμπ πιστεύει γι’ αυτούς»
λέει ο Γκεμπρέ στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Η Αμερική που φανταζόταν ως παιδί στην Αφρική ήταν μια χώρα όπου, αν δούλευες σκληρά και συγκεντρωνόσουν σε αυτό που ήθελες να κάνεις, μπορούσες να πετύχεις το όνειρό σου. «Η Αμερική που γνωρίζω είναι η Αμερική που με εκτιμά για αυτό που είμαι και με βλέπει σαν ανθρώπινο ον και όχι σαν πρόσφυγα, σαν μετανάστη ή σαν τον “άλλον”. Ετσι μοιάζει η δική μου Αμερική» λέει.
Προσθέτει ότι δεν ο μόνος που αισθάνεται έτσι. «Δεν είμαι μόνο εγώ. Είναι εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. Πιστεύω ότι κάποιος σαν εμένα πρέπει να υψώσει τη φωνή του και να πει “αυτή είναι η χώρα μου”. Και δεν πρόκειται ούτε καν να μπω στη συζήτηση για το αν κάποιος που γεννήθηκε εδώ είναι καλύτερος Αμερικανός από μένα. Οσο περισσότεροι το συνειδητοποιούν αυτό, τόσο περισσότερο θα αισθάνονται οι άνθρωποι ότι δεν χρειάζεται να παραμένουν στη σκιά και να ζουν με τον φόβο μιας πολιτικής που θα προστατεύει τα συμφέροντα όσων γεννήθηκαν εδώ».
«Το πεδίο μάχης είναι το εκλογικό τμήμα»
Αναφερόμενος στην παιδική του ηλικία στην Αιθιοπία λέει: «Εχω ζήσει τους ισχυρούς, εκείνους που διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να τα διορθώσουν όλα». Κατά την άποψή του, ο Τραμπ καλλιεργεί τους φόβους και παρουσιάζεται σαν «πανάκεια» απέναντι σε εκείνα που λέει ότι «εισβάλλουν» στη χώρα.
Το μόνο μοναδικά αμερικανικό είναι ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Μετανάστες έχτισαν αυτή τη χώρα και επί δύο αιώνες συνεχίζουν να πηγαίνουν στις ΗΠΑ και να τις θεωρούν πατρίδα τους. «Δεν έχει σημασία αν ήρθες αλυσοδεμένος σαν σκλάβος ή αν ήρθες κάποτε, πριν από πολλές γενιές, από την Ανατολική Ευρώπη, για να χτίσεις πόλεις όπως το Σικάγο ή τη Νέα Υόρκη. Ή αν ήσουν Κινέζος και έχτισες τους σιδηροδρόμους σε αυτή τη χώρα. Ή σήμερα, αν είσαι ένας μετανάστης που στρώνεις τα κρεβάτια μας και καθαρίζεις τα γραφεία μας και χτίζεις τους αυτοκινητοδρόμους μας. Αυτό είμαστε. Αυτή είναι η ουσία αυτής της χώρας. Και αξίζει να αγωνιστούμε για αυτό» δηλώνει ο Γκεμπρέ.
Ο ίδιος ελπίζει ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει τον Νοέμβριο. «Μάχη εδώ δεν σημαίνει να πάρουμε τα όπλα. Το πεδίο μάχης είναι το εκλογικό τμήμα. Ολοι μας στην AFL-CIO κάνουμε το παν ώστε να ακουστούν οι φωνές όλων εκείνων που δεν μοιάζουν όπως φαντάζεται κάποιος τους Αμερικανούς, να πάνε στο εκλογικό τμήμα και να πουν “Ετσι μοιάζουν οι Αμερικανοί”».