Η Μαλάλα ανακηρύχθηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακήρυξε τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Αγγελιοφόρο Ειρήνης του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Η Μαλάλα, 19 ετών σήμερα, είναι η μικρότερη σε ηλικία Αγγελιοφόρος Ειρήνης, την υψηλότερη τιμή που απονέμει ο ΟΗΕ, αρχικά για μια περίοδο δύο ετών. Επίσης, το 2014 σε ηλικία 17 ετών, ήταν το νεότερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης.   «Δεν είσαι μόνο η ηρωίδα μου, αλλά και ένα πολύ γενναιόδωρο και αφοσιωμένο πρόσωπο», δήλωσε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στη Μαλάλα.

Η νεαρή Πακιστανή έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν. Έγινε στόχος επίθεσης εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση. «Οι εξτρεμιστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με σταματήσουν, προσπάθησαν να με σκοτώσουν και δεν τα κατάφεραν», εξήγησε χθες η Γιουσαφζάι. «Τώρα αυτή είναι μια νέα ζωή, μια δεύτερη ζωή και στόχος της είναι η εκπαίδευση», τόνισε.

Η 19χρονη πλέον ζει στη Βρετανία, όπου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο μετά την επίθεση εναντίον της. Η Μαλάλα έχει δηλώσει ότι όταν τελειώσει το λύκειο τον Ιούνιο θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Άλλοι γνωστοί Αγγελιοφόροι Ειρήνης του ΟΗΕ είναι ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο που αναπτύσσει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, η οποία δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού HIV και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, που ασχολείται με τον αφοπλισμό.