Μια 23χρονη Ουκρανή η νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

Νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας αναδείχθηκε η 23χρονη Άννα Βίνικ από το Χάρκοβο της Ουκρανίας. Τη 2η θέση στον Διαγωνισμό κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την 3η θέση η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.

AdTech Ad

-απονομή Α’ βραβείου από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα στη νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας Άννα Βίνικ από το Χάρκοβο της Ουκρανίας:

-απονομή Β’ βραβείου από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στη Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία:

-απονομή Γ’ βραβείου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτρη Μαυροσκούφη στη Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία

Στην απονομή βραβείων που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης της Ολυμπιάδας, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τα βραβεία απένειμαν, αντίστοιχα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης. Στη νικήτρια του Α’ Βραβείου θα χορηγηθεί υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ σε γνωστικό αντικείμενο επιλογής της ενώ και οι τρεις νικήτριες έλαβαν χρηματικό έπαθλο από το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Τα θέματα των εξετάσεων ετοιμάστηκαν από διδάσκουσες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, με την καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Δέσποινας Παπαδοπούλου και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το «Έτος Αριστοτέλη», «Μια κυρία … 90 ετών» (αναφέρεται στα 90 χρόνια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), «Ευτυχία στον 21ο αιώνα», «Πώς επηρεάζει τα παιδιά η βία των κινουμένων σχεδίων», «Η ξεχασμένη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού», «Για όλα φταίνε τα γονίδια;», «Φωτογραφίστε και… ευτυχείτε!» και πολλά άλλα.

Η απονομή των βραβείων έγινε παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα, των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, της Αν. Πρύτανη, Καθηγήτριας Παρασκευής Αργυροπούλου-Πατάκα, της Αν. Πρύτανη, Καθηγήτριας Αριάδνης Στογιαννίδου, της Προέδρου του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτριας Μαρίνας Ματθαιουδάκη, του Προέδρου της ΠΑΣΕΠΟΝ, Άλκη Αναστασιάδη, της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνης Τζιτζικώστα, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνας Σαχινίδου, του πρώην Προέδρου της ΠΟΕ, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και πολλών άλλων επισήμων.

Η Μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου απέδωσε, στην αρχή της εκδήλωσης, τον Εθνικό Ύμνο, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ερμήνευσε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, «Την Πατρίδα μ’ έχασα». Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Ήχοι Αιώνων» ο Παντελής Παυλίδης και η ομάδα «Εύδουσιν», παρουσίασαν μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την αρχαία λυρική ποίηση.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.Γενικός χορηγός της διοργάνωσης ήταν η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Η 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας υποστηρίχθηκε επιστημονικά και διοικητικά από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μία ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΠΘ με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Η συμβολή του προσωπικού του ΣΝΕΓ το οποίο έχει πολύχρονη εμπειρία και την απαραίτητη τεχνογνωσία, διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της εξεταστικής διαδικασίας και επομένως της συνολικής διοργάνωσης.