Με αφορμή αυτή την κοινή συνειδητοποίηση από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Γιάννης Καπνιάς αποφασίζουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι αποτελεσματικά ώστε τα εμπορικά καταστήματα να γίνουν φιλικότερα για τους ανθρώπους αυτούς. Τότε έπεσαν οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία της Blacklight, μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που εκπαιδεύει καταστηματάρχες και υπαλλήλους για να τους εξυπηρετούν καλύτερα. Το ιδιαίτερο του εγχειρήματος είναι ότι τα προγράμματα που προτείνουν, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από άτομα με οπτική αναπηρία.

”Μπορεί να είμαστε τυφλοί, αλλά δεν έχουμε κινητικά προβλήματα, επομένως μπορούμε να ανέβουμε τη σκάλα ενός ορόφου. Επίσης χρειάζεται να μας διαβάζουν τα συστατικά των προϊόντων και τις υπάρχουσες προσφορές σε ό,τι υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, ο υπάλληλος είναι σχεδόν πάντα αμήχανος, δεν ξέρει πώς να σου φερθεί και εν τέλει δεν σε εξυπηρετεί.

Η εμπειρία της Χρυσέλλας και του Γιάννη μάλιστα πάνω σε τέτοιου είδους πρότζεκτ είναι μεγάλη, καθώς μέχρι πρότινος έτρεχαν το «Dialogue in the dark» του θεάτρου Badminton, όπου έστησαν μια προσομοίωση βόλτας στην πόλη, σε μια όμως ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και με βοηθό έναν τυφλό ξεναγό.

«Η επαφή μας με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες από όλες τις ηλικίες ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους που βλέπουν και τυφλούς» μου λέει η Χρυσέλλα, για να συμπληρώσει ο Γιάννης: «Κάποιος που βλέπει δεν έχει ιδέα πώς είναι να κινείσαι στο σκοτάδι και αυτό έχει επίπτωση στον τρόπο που εξυπηρετούνται οι τυφλοί από τους υπαλλήλους στα εμπορικά καταστήματα».

Η Blacklight αυτή τη στιγμή αποτελείται από 5 μέλη. Διοργανώνουν ένα τρίωρο σεμινάριο που θα πραγματοποιείται σε καταστήματα. Η ομάδα προτίθεται να ξεναγήσει τους υπαλλήλους με κλειστά μάτια στον χώρο του μαγαζιού και να τους δώσει πρακτικές συμβουλές.

Το σχέδιό της όμως δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια της Praksisκαι συγκεκριμένα του PRAKSIS Business Coaching Center που προσφέρει, εντελώς δωρεάν, εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική, coaching και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν στην Ελλάδα με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Citi Foundation.

Όπως λέει η Χρυσέλλα στην Athens Voice, «Μπορεί να είμαστε φίλοι χρόνια με τα παιδιά, αλλά είναι διαφορετικό το πλαίσιο όταν ξεκινάς μια εταιρεία από το μηδέν. Από τη μια, δεν έχεις πόρους και ψάχνεις μέρα με τη μέρα να τους βρεις, από την άλλη, έχεις την αγωνία για το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ παράλληλα δεν είναι εύκολο να αναθέσεις ρόλους και αρμοδιότητες μέσα στην ΚΟΙΝΣΕΠ. Χρειαζόμασταν κάποιον να μας συμβουλεύσει, ώσπου τυχαία μια γνωστή μου μου έστειλε την αίτηση του BCC».

Σύμφωνa με τον Γιάννη, τα μέλη της ομάδας πλέον είναι σαν να φοιτούν σε μια μίνι σχολή επιχειρηματικότητας. «Το ρίσκο είναι ρίσκο, αλλά έχει να κάνει και με το περιεχόμενο της ιδέας, κατά πόσο την έχεις δουλέψει στο μυαλό σου αλλά και ποιο κενό της αγοράς καλύπτει. Το BCC μας έδωσε το εξής μεγάλο μάθημα: αυτό που θες να πουλήσεις πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα προκειμένου να πετύχει»!

Στα άμεσα πλάνα των παιδιών είναι και η οργάνωση μιας καμπάνιας crowdfunding για να υλοποιηθεί εκ νέου το Dialogue in the Dark.


Περισσότερες πληροφορίες για το PRAKSIS BusinessCoaching Center στο  www.praksis.gr/bcc. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 3 Maρτίου.