Ο Οργανισμός της Equal Society δημιούργησε τη μοναδική αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θεατρική ομάδα αστέγων με την ονομασία, “Walkabout”. Στόχος  να μπορέσουν τα μέλη της να αποϊδρυματοποιηθούν (όσοι διαμένουν σε ξενώνες ή υπνωτήρια) και να δημιουργήσουν τις συνθήκες επανένταξής τους. Να χαρούν, να μάθουν, να νιώσουν αυτοεκτίμηση, να δημιουργήσουν και τέλος να φτάσουν στη θεατρική πράξη: την παράσταση. Μέσω της δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρει η διαδικασία της καθημερινής πρόβας, σε ασφαλές περιβάλλον, μαθαίνουν τη διαδικασία πλησιάσματος ενός θεατρικού κειμένου και ό,τι έχει σχέση με μια πρόβα. Με προβλήματα ήδη ‘’βαριά’’ στις πλάτες τους, καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους. Κοιτάμε πώς να αποδομήσουμε τη δύναμη της συνήθειας και  μέσω της δραματοθεραπείας που ουσιαστικά συντελείται κατά τη διάρκεια της πρόβας, να αποβάλουμε όσο μπορούμε ψυχολογικά βαρίδια. Γίνονται πολύ σκληροί και μεταξύ τους και με τους άλλους. Έτσι, μια πρόβα δεν είναι ποτέ εύκολη. Υπάρχουν ψυχολογικές εναλλαγές. Επιπροσθέτως, κάποιοι είναι σχεδόν αναλφάβητοι, άλλοι πάλι δυσλεκτικοί. Κι όμως, υπάρχει πρόοδος.

 

Η Equal Society με τη θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout, παρουσιάζουν στις 31 Ιανουαρίου και στο θέατρο Σταθμός, την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ «Το Νησί των Σκλάβων» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή.

Άνθρωποι όπως εμείς, με προβλήματα ήδη βαριά στις πλάτες τους, καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους και να αποδομήσουν μέσα από το θέατρο τη δύναμη της συνήθειας, αποβάλλοντας τα ψυχολογικά βαρίδια μιας δύσκολης καθημερινότητας. Συνάνθρωποί μας που οι συγκυρίες της ζωής τούς οδήγησαν στον δρόμο υψώνουν το ανάστημά τους και συμπράττουν στη σκηνή αποτυπώνοντας με δύναμη ψυχής ένα δημιούργημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Το θέατρο άνοιξε ως Δούρειος Ίππος έναν δρόμο που είχαν ξεχάσει. Τον δρόμο της αυτοεκτίμησης. Και με αυτό το κεκτημένο, η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τέσσερις άνθρωποι, οι μοναδικοί επιζώντες ενός ναυαγίου, δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, γλυτώνουν από τη μανία της θάλασσας και καταλήγουν σε ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον τόπο αυτό που οι τίτλοι και τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ ανταλλάξουν ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να βιώσουν τι σημαίνει πόνος και εκμετάλλευση. Μέχρι να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης.

Ένα παιχνίδι εξουσίας, βίας, έρωτα και ανθρωπιάς διαδραματίζεται με μια υπέροχη ροή η οποία φέρνει τη ζωή στο προσκήνιο. Ένα δημιούργημα όπου τα όρια μεταξύ της παράστασης και της πραγματικότητας μπλέκονται στο ίδιο κουβάρι. Τα προνόμια της ύλης απέναντι στο μεγαλείο της ψυχής και η αρχέτυπη αλαζονεία της εξουσίας που συνοδεύεται με το αέναο «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να βρεθώ ποτέ στη θέση του» όλα απλώνονται σε μια θεατρική σκηνή, καθρέφτη της αλήθειας. Τι θα γίνει στο φινάλε; Αλλάζει ο άνθρωπος; Η σκληρή τιμωρία είναι η λύση; Ο κόσμος μας είναι σκληρός μόνο με τους αδύναμους τελικά; Είναι η κοινωνική ταυτότητα για κάποιους πιο σημαντική και από την ανθρωπιά;

Η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society σε αυτήν την πρώτη της παράσταση επιχειρεί να δείξει πως το στίγμα που κουβαλάς είτε είσαι άστεγος είτε άπορος είτε πρόσφυγας δεν σε κάνει λιγότερο άνθρωπο. Άλλωστε όπως αναφέρει και μια ιταλική παροιμία, «Μετά το παιχνίδι, ο βασιλιάς και το πιόνι πάνε στο ίδιο κουτί».

Info

Θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211.70.51.841.

Εισιτήρια :  https://www.eventora.com/el/Events/8eatrikh-parastash-nhsi-twn-sk

Κόστος : Ένα πακέτο τρόφιμα για την ενίσχυση της Δομής Ανθρώπων Γεύματα της Equal Society

Αποτέλεσμα εικόνας για Νησί των Σκλάβων αστεγοι