Τα τελευταία δύο χρόνια, ο 13χρονος Najib από τη Συρία χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ο τραυματισμός του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άφησε την πατρίδα του, τον είχαν οδηγήσει στο να χάσει την πίστη του στο μέλλον.

Σήμερα όμως, ζώντας πλέον ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, ο Najib έχει ανακαλύψει κάτι που τον βοηθάει να δει τον εαυτό του αλλιώς – ως Παραολυμπιακό αθλητή.

Πριν δύο χρόνια, μια βομβιστική επίθεση στο σπίτι του στην Χομς τραυμάτισε το αδύνατο αγόρι και οδήγησε στην παράλυσή του από τη μέση και κάτω. Πάρα τον τραυματισμό του, ο Najib και η οικογένεια του κατάφεραν να ξεφύγουν από τις συρράξεις γύρω τους. Τόλμησαν ακόμα το θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπου τελικά αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Najib εντάχθηκε σε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και του Ιδρύματος Agitos με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα βοηθά στην ενδυνάμωση των προσφύγων με αναπηρία – με έμφαση στους νέους – δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα αθλήματα, να προπονηθούν, ακόμα και να αγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο.

Για τον Najib η εμπειρία αυτή ήταν καθοριστική δίνοντάς του έναν λόγο να συνεχίσει να προσπαθεί. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, το αγόρι, που είναι μόλις 13 χρονών, κατάφερε να  ανυπομονεί και πάλι για το μέλλον.


Ο Najib μένει με την οικογένειά του στην Αθήνα σε ένα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που συντονίζει η ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Των Bela Szandelszky και Vania Barbara Turner |  Αθήνα  4 Οκτωβρίου 2017