Ο Renzo Piano επικεφαλής για την ανοικοδόμηση των ιταλικών πόλεων που καταστράφηκαν από το σεισμό

REUTERS/Benoit Tessier

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ, δέχθηκε το κάλεσμα του Ιταλού Πρωθυπουργού Matteo Renzi για να ηγηθεί της διαδικασίας ανοικοδόμησης των κεντρικών πόλεων που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό των 6.2 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε της ζωές περισσότερων από 290 κατοίκων.

Ο Renzi ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη των περιοχών και την πρόληψη μελλοντικών κινδύνων. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Piano για να συζητήσουν στρατηγικές για τη στέγαση των περισσότερων από 3.000 άστεγων επιζώντων καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για την αποκατάσταση των ιστορικών πόλεων ούτως ώστε να μετριάσουν το ρίσκο των ζημιών που θα προκληθούν από μελλοντικές σεισμικές δραστηριότητες.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, κατεπειγόντως μάλιστα», είπε ο Piano σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Guardian. «Πρέπει να εισαχθούν αντισεισμικές προϋποθέσεις στους νόμους της χώρας για να κάνουμε τα σπίτια μας ασφαλή, ακριβώς όπως είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα να έχουν φρένα που λειτουργούν».

Το σχέδιο ανάκαμψης των Piano και Rezni θα αποτελείται από αρκετά στάδια: μέσα στους επόμενους έξι μήνες, η ιταλική κυβέρνηση θα μεταφέρει τους εκτοπισμένους κατοίκους από τις 58 κατασκηνώσεις και τα προσωρινά καταφύγια στα οποία μένουν τώρα, σε ξύλινες καλύβες «σε στυλ σαλέ» που θα έχουν στηθεί κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους και όπου θα μπορούν να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μετά την μετεγκατάσταση των κατοίκων, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης των πόλεων.

«Η ανοικοδόμηση θα πρέπει να συντονιστεί με τον πιο έξυπνο και γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο Renzi. «Είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα αλλά ακόμα πιο σημαντικό να γίνει καλά και κυρίως με τη συμμετοχή των πληγέντων».

earthquake italy

Με την εμπειρία που έχει από τη συνεργασία του με τη UNESCO για την αποκατάσταση πληγέντων οικισμών και την πρόληψη καταστροφών, το περιεκτικό σχέδιο του Piano καλεί για αυστηρότερους αντισεισμικούς κανονισμούς καθώς και για ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Ολόκληρη η στρατηγική του αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε περίπου 50 χρόνια από σήμερα.

«Μιλάμε για την κορυφογραμμή των Απεννίνων, τη ραχοκοκκαλιά της Ιταλίας από τον Βορρά προς το Νότο, μια επιχείρηση που προβλέπεται να κρατήσει πάνω από 50 χρόνια και δύο γενιές», είπε ο αρχιτέκτονας. «Μιλάμε για εκατομμύρια κτίρια, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο αν εργαζόμαστε από γενιά σε γενιά».