Περισσότεροι από 2.000 άστεγοι ζουν στους δρόμους των Βρυξελλών, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, καθώς η πόλη απαγορεύει τις σκηνές. Τώρα, ένα νέο πρότζεκτ στη βελγική πρωτεύουσα, προσπαθεί να προσφέρει λίγη προστασία στους αστέγους.

Στο πλαίσιο του «ORIG-AMI», δημιουργήθηκαν πτυσσόμενες σκηνές από χαρτόνι, οι οποίες μπορούν να μεταφέρονται από τους αστέγους καθώς αναζητούν καταφύγιο. Οι επικεφαλής του πρότζεκτ δηλώνουν ότι η αστυνομία θα επιτρέψει το στήσιμο των συγκεκριμένων σκηνών.   Όπως μετέδωσε η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα BX1, οι σκηνές δημιουργήθηκαν από μέλη ενός επαρχιακού κέντρου εργασιακής αποκατάστασης.

Η πρώτη ύλη ήταν δωρεά από ένα εργοστάσιο χαρτονιού και το τελικό προϊόν συναρμολογήθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου στη φυλακή Lantin.

Πολλοί ξενώνες αστέγων στις Βρυξέλλες είναι ήδη πλήρεις από την αρχή του χειμώνα, ενώ ορισμένοι άστεγοι δεν θέλουν να πάνε σε καταφύγια όπου μπορεί να αναγκαστούν να αποχωριστούν τα ζώα τους.

Ο Xavier Van der Stappen, πρόεδρος της ΜΚΟ που συμμετείχε στο έργο, δήλωσε πως «είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς το γεγονός ότι 2.600 άνθρωποι ζουν στους δρόμους στις Βρυξέλλες, σε μία από τις πιο ευκατάστατες χώρες του κόσμου».

Σε αυτή τη φάση, μόνο 20 σκηνές από χαρτόνι θα διανεμηθούν στους άστεγους των Βρυξελλών, μαζί με σακίδια που περιέχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης από μία άλλη ΜΚΟ. Ωστόσο, ανάλογα με τα σχόλια που θα λάβει, η οργάνωση πρόκειται να παράγει και να διανείμει εκατοντάδες άλλες τέτοιες σκηνές το επόμενο έτος.