Ο Σαμάν Κουνάν, πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς φιαλών οξυγόνου στους δώδεκα μαθητές και τον προπονητής τους, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι από τις 23 Ιουνίου σε σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Πέθανε συμμετέχοντας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ντόπιων και ξένων δυτών και επιστημόνων να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένα σε θάλαμο του σπηλαίου Θαμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη από τις 23 Ιουνίου.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο 37χρονος Σαμάν Κούναν, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης είχε αποστρατευθεί και επέστρεψε προκειμένου να συνδράμει εθελοντικά στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών, καθότι δεινός δύτης.

“Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά” δήλωνε γεμάτος αισιοδοξία ο Κούναν την ώρα που αποχωρούσε για την αποστολή του, σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις στα social media.

Το πρώην μέλος της ομάδας SEAL πέθανε αφού πρώτα έφερε εις πέρας επιχείρηση με σκοπό την τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και τον εφοδιασμό των παγιδευμένων παιδιών με οξυγόνο, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας και έναν αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος» εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας.

Ο θάνατους του Κουνάν προκάλεσε συγκίνηση σ’ όλη τη χώρα της Ταϊλάνδης κι όχι μόνο. Η κυβέρνηση δήλωσε πως ο δύτης θα κηδευτεί με βασιλικές τιμές.