Ο Fox γεννήθηκε το 1968 στο Γουίνιπεγκ. Σε ηλικία μόλις 19 ετών διαγνώσθηκε με καρκίνο των οστών, κάτι που είχε, ως συνέπεια, τον θεραπευτικό ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού, το οποίο εν-συνεχεία, αντικατέστησε με τεχνητό μέλος.

Αρνούμενος να αποδεχτεί μοιρολατρικά τη νέα πραγματικότητα, ο Fox συνέλαβε την ιδέα να αγωνιστεί για τη συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας κατά της νόσου από την οποία έπασχε. Ξεκίνησε ο ίδιος να διατρέχει τον Καναδά στο «Μαραθώνιο Ελπίδας» του, στις 12 Απριλίου του 1980, από το St. John’s Newfoundland.

Καναδός αθλητής και αγωνιστής της ζωής. Αφού έχασε το ένα του πόδι από καρκίνο, ο Terry Fox (Τέρι Φοξ) εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» («Marathon of Hope») το 1980, ένα ιστορικό ταξίδι από την μια άκρη του Καναδά ως την άλλη για να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

Ο Τέρι Φοξ γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1958, στο Γουίνιπεγκ του Καναδά και σε ηλικία 18 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό στο δεξί του πόδι.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης θεραπείας του, επηρεάστηκε βαθιά από τις ιστορίες των ασθενών που άκουγε γύρω του και του δημιουργήθηκε η έντονη επιθυμία να συμβάλει με κάποιο τρόπο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αρνούμενος να αφήσει την κατάσταση τη υγείας να τον καταβάλει, αποφάσισε να τρέξει σε όλο τον Καναδά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

Τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή του, στις 12 Απριλίου 1980, ο Τέρι Φοξ ξεκίνησε ταπεινά τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» από το νησί Νιουφάουντλαντ, στο ανατολικότερο άκρο του Καναδά . Ξεπερνώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έτρεχε σχεδόν ένα μαραθώνιο την ημέρα για πάνω από τέσσερις μήνες, διανύοντας συνολικά 5.373 χιλιόμετρα. Αν και η επιστροφή του καρκίνου τον εμπόδισε να ολοκληρώσει όλη την διαδρομή, πέτυχε εν τούτοις το στόχο του, που ήταν να συγκεντρώσει ένα δολάριο για κάθε Καναδό πολίτη. Συνολικά συγκέντρωσε ένα ποσό άνω των 24 εκατομμυρίων δολαρίων, που τα διέθεσε για την έρευνα του καρκίνου.

Ο Τέρι Φοξ έχασε τελικά την μάχη του με τον καρκίνο στις 28 Ιουνίου 1981. Η μνήμη του διατηρείται ζωντανή χάρη στην αθλητική διοργάνωση «Terry Fox Run», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1981 και έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.

Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 300.000 ανθρώπους που έτρεξαν με τα πόδια ή το ποδήλατό τους και το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα οι διοργανωτές του «Terry Fox Run» έχουν συγκεντρώσει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν διαθέσει στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.