Τη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα, την Football Club ARSIS, δημιούργησαν εδώ και ένα μήνα, προσφυγόπουλα (ασυνόδευτοι ανήλικοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες έως 25 ετών), που διαμένουν σε ξενώνες και κοινωνικά διαμερίσματα της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.Τα  πολλαπλά οφέλη για τους πρόσφυγες σε σωματικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο από την συμμετοχή στην ομάδα, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο προπονητής και αθλητικός ψυχολόγος, Βασίλης Βερτουδάκης.

Ο κ. Βερτουδάκης, ο οποίος είναι ένας εκ των δύο υπευθύνων της ομάδας, επισήμανε ότι “υλοποιούμε το όνειρο των παιδιών να αθληθούν”. “Είναι παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Πριν συμβούν όλα αυτά που βλέπουμε στις τηλεοράσεις είχαν μια κανονική ζωή και ο αθλητισμός είναι κανονική ζωή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προσφυγόπουλα, μέσα από την ομάδα, έρχονται πιο κοντά, ενώ γίνονται βήματα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ενσωμάτωσης τους στην τοπική κοινωνία.

Οι δυσκολίες, όπως είπε, ήταν, είναι και θα είναι πάρα πολλές, αλλά η θέληση των παιδιών να συμμετέχουν στην ομάδα, τους βοηθάει να τις υπερβαίνουν.

Όσο για την επικοινωνία, ο κ. Βερτουρδάκης παραδέχτηκε ότι “μας δυσκολεύει πάρα  πολύ”, αλλά πρόσθεσε ότι “το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμια γλώσσα”.

Υπογράμμισε, ότι από την Football Club Arsis δεν λείπουν τα ταλέντα και κάποιοι ποδοσφαιριστές, αν δουλέψουν σκληρά, μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα σε διαφορετικό επίπεδο και, γιατί όχι, να γίνουν και επαγγελματίες.

Χρηματοδότης του εγχειρήματος είναι το PIER program – Protection, Integration, Education for Refugees (https://www.pier-program.com/), αρωγός το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδος (https://gr.boell.org/el), ενώ υποστηρικτής της προσπάθειας είναι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (http://www.ekth.gr).