«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν κάνει διαχωρισμούς, ούτε διακρίσεις. Εύχομαι να το ευχαριστηθούμε, να μπουν ωραία γκολ και να περάσουμε όλοι μαζί σήμερα μια καταπληκτική ημέρα!», ανέφερε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας, ανοίγοντας το τουρνουά αλληλεγγύης “United we Play” στη Μυτιλήνη στις αρχές Ιουλίου.

Και ήταν πραγματικά μια καταπληκτική ημέρα για όσες και όσους συμμετείχαν στο τουρνουά που διοργάνωσαν στις 9 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, με ευγενική παραχώρηση από τη Δημοτική Αρχή, οι Legends 2004  – Champions For Life σε συνεργασία με το Ίδρυμα UEFA για τα Παιδιά.

Πάνω από 100 παιδιά από τοπικές Ακαδημίες της Λέσβου, καθώς και ασυνόδευτα παιδιά και παιδιά πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο υποδοχής του νησιού συμμετείχαν στην εκδήλωση. Καθένας από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές που ταξιδέψανε στη Λέσβο για να μεταφέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, πήρε κάτω από τα φτερά του μια ομάδα νεαρών παιδιών ως μέντορας και μοιράστηκε συμβουλές για την τεχνική αλλά και τις αξίες του ποδοσφαίρου μέσα και έξω από το γήπεδο.

«Αυτό το πρόγραμμα το έχουμε μέσα στην καρδιά μας», σχολίασε ο Urs Kluser, γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος UEFA για τα Παιδιά, το οποίο υλοποιεί μια σειρά προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο συνδυάζοντας το ποδόσφαιρο με την ανθρωπιστική δράση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. «Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι έχουμε μικτές ομάδες, αγοριών και κοριτσιών, προσφύγων και ντόπιων, και την παρουσία των Ελλήνων Πρωταθλητών, που συμμετέχουν πολύ ενεργά και με μεγάλη χαρά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι Legends έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, έπαιξαν μπάλα με την ψυχή τους, προσφέροντας έμπνευση και συμβουλές στα παιδιά ακόμα και αν, όπως ανέφεραν με χιούμορ, κανένα από όσα συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν είχε γεννηθεί όταν είχαν στεφθεί οι ίδιοι πρωταθλητές Ευρώπης. «Ο αθλητισμός βοηθάει να έχουν ένα κίνητρο τα παιδιά» εξήγησε ο Γιώργος Καραγκούνης. «Όπως για τα κορίτσια που ήρθαν σήμερα εδώ και έπαιξαν σε ένα τέτοιο γήπεδο. Μπορεί αύριο μεθαύριο να θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και να κυνηγήσουν το όνειρο αυτό με μεγαλύτερο πάθος!»

Παρά τη βροχή που διέκοψε προσωρινά τους αγώνες, τα παιδιά της Λέσβου παραδέχτηκαν πως χάρηκαν πολύ που παίξανε μαζί με τους συνομήλικούς τους, ενώ για τα παιδιά πρόσφυγες, η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν αποκαλυπτική. «Πρώτη φορά στη ζωή μου μπήκα σε γήπεδο ποδοσφαίρου! Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο ωραία αίσθηση είναι να βρίσκεσαι σε ένα γήπεδο και να παίζεις με άλλα παιδιά της ηλικίας σου. Από εδώ και πέρα θα ήθελα να μπει το ποδόσφαιρο στη ζωή μου», ανέφερε ενθουσιασμένο ένα ασυνόδευτο κορίτσι που φιλοξενείται σε ξενώνα της ΑΜΚΕ Ηλιακτίδα στη Λέσβο.

«Τα παιδιά θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή αυτή την ημέρα», τόνισε ο Jason Hepps, Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Με λίγο ήλιο, λίγα σύννεφα, μεγάλα χαμόγελα, νίκες και ήττες… όλοι ένιωσαν ότι πλησίασαν και μοιράστηκαν ένα αίσθημα γιορτής». Καθώς το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να φέρνει ελπίδα και να βοηθάει την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία  και η UEFA έχουν υπογράψει συμφωνία παγκόσμιας συνεργασίας μέσα από δράσεις όπως αυτή της Λέσβου.

Στην εκδήλωση στη Μυτιλήνη, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ από τους Legends 2004 συμμετείχαν οι: Άγγελος Χαριστέας, Αντώνης Νικοπολίδης, Βασίλης Λάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης, Νίκος Νταμπίζας, Παντελής Καφές, Στέλιος Βενετίδης, Τάκης Φύσσας και Φάνης Κατεργιαννάκης.