Ζητείται πατρίς! Προσφυγόπουλο γεννήθηκε σε διασωστικό πλοίο

Νιγηριανή πρόσφυγας που εγκατέλειψε με την οικογένειά της τη Λιβύη κάνοντας όνειρα για μια καλύτερη ζωή γέννησε πάνω στο πλοίο που έπλεε στη Μεσόγειο και αφού νωρίτερα περισυνελέγη από ένα υπερφορτωμένο φουσκωτό σκάφος.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι επειδή το παιδί γεννήθηκε σε διεθνή ύδατα η εθνικότητά του είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση…

Η γέννα χαρακτηρίστηκε από μέλη του πληρώματος ως «κανονική σε … επικίνδυνα μη φυσιολογικές συνθήκες».

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ρισκάρουν καθημερινά επιχειρώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι πάνω από 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πραγματοποιώντας αυτό το ταξίδι.

Οι γονείς του μωρού, ο Οτάς και η Φέιθ Όκουνμπορ, το ονόμασαν Νιούμαν Οτάς κι έκαναν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι μαζί με τα άλλα δυο παιδιά τους ηλικίας 7 και 5 ετών, τα οποία διασώθηκαν μία μέρα πριν έρθει στη ζωή το αδερφάκι τους.

Εκπρόσωπος Γιατρών Χωρίς Σύνορα με δηλώσεις της στο BBC εξήγησε ότι δεν συμβαίνουν συχνά τέτοια περιστατικά, αν και τον περασμένο Μάιο μια γυναίκα από το Καμερούν γέννησε επίσης εν πλω.

Στο Aquarius μεταβαίνουν συνολικά 392 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά έγκυες.

Η Φέιθ ανέφερε ότι κατά το ταξίδι πάνω στο φουσκωτό σκάφος αγχώθηκε υπερβολικά με αποτέλεσμα να έχει συσπάσεις επί τρεις συνεχείς μέρες.

Η μαία που παρέλαβε και περιποιήθηκε το μωρό τόνισε από την πλευρά της: «Πραγματικά νιώθω τρόμο για το τι θα είχε συμβεί εάν το μωρό είχε γεννηθεί 24 ώρες νωρίτερα σε αυτό το αναξιόπιστο φουσκωτό, με λάδια στις θέσεις που κάθονταν οι γυναίκες, στριμωγμένες χωρίς κανένα περιθώριο κίνησης, στο έλεος της θάλασσας!».

Και ήταν αυτές οι γυναίκες που 48 ώρες νωρίτερα περίμεναν καρτερικά σε παραλία της Λιβύης, χωρίς να γνωρίζουν τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουν…