Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αφού από το 1994 η 19η Μάϊου τιμάται επίσημα με εισήγηση από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Καμία Μνήμη, κανένας λαός δεν χάνονται στη λήθη του χρόνου όσο η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα διαδίδονται στις νεότερες γενιές.
Για τη σημαντικότητα της ημέρας αυτής, ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε χαρακτηριστικά:  «Ξυπνάμε Μνήμες, Συνεχίζουμε τη Παράδοση, Ζητάμε δικαίωση.  Μέσα από κάθε δράση του Ομίλου, βασικός μας άξονας είναι η προβολή & διάδοση των αξιών μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να είμαστε μια γροθιά ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά κανενός είδους απειλή. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων».
Διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων στην Αθήνα
101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να το αρνούνται η ιστορία θα γράψει ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός εκδιώχθηκε από το τόπο του.
Ο Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ομίλου UNESCO Γιώργος Τσούκαλης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Εχοντας αφιερώσει τη ζωή μου στη διάσωση και διάδοση του Πολιτισμού μέσω της ανελέητης μάχης για την εξάλειψη της Αρχαιοκαπηλίας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτήν την σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η συγκλονιστική Ιστορία των Ποντίων συγκινεί και ταυτόχρονα αποτελεί κορυφαίο Ιστορικό δίδαγμα για όλους μας αφού ενώνει τον Ελληνισμό όπου κι αν αυτός βρίσκεται».
101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων – Πέντε πράγματα που ...
Ο Ποντιακός λαός επιδεικνύει καθημερινά τον σεβασμό και την αγάπη προς την ιστορία του, διαδίδοντας στις νέες γενιές αναμμένη τη φλόγα της Παράδοσης.
Οφείλουμε να νιώθουμε υπερηφάνεια που οι νέες γενιές των Ποντίων όχι μόνο δεν έχουν λησμονήσει τις ρίζες τους και τα βιώματα των προγόνων τους, αλλά φροντίζουν να κρατούν ζεστή στις καρδιές όλων την ιστορική αυτή μνήμη.
Κάθε χρόνο η ξεχωριστή αυτή ημέρα αναφορά στο Πόντο γιορτάζετε με πληθώρα σπουδαίων Πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού η επέτειος θα τιμηθεί με δράσεις ανά τη χώρα χωρίς τη συγκέντρωση πληθώρα κόσμου.
Όλοι οι Έλληνες από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη να σταθούμε αρωγοί στη προσπάθεια των Ποντίων για δικαίωση του αγώνα τους.
 *η Γεωργία Κ. Παράσχου είναι Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας, Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Διευθύντρια Νεολαίας International ActionArt