*της Κατερίνας Μάρκου 

Πριν από κάποια χρόνια βρέθηκα στο Παρίσι, τέτοια εποχή, η άνοιξη προσπαθούσε ακόμη να επιβληθεί, ανθισμένες οι τουλίπες στους κήπους των Παρισίων αλλά ακόμη συννεφιά και λίγο κρύο. Είχαμε πάει στην εκκλησία, Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν τις 12 περιμέναμε την ανάσταση. Μαζεμένοι λίγοι Έλληνες μέσα αλλά και πέριξ της εκκλησίας περιμέναμε τη στιγμή. Περιμέναμε υπομονετικά το άγιο φως και αμέσως μετά το ‘Χριστός Ανέστη’. Δίπλα μας περνούσαν οι Γάλλοι, κάπως απορημένοι για το γεγονός, άλλοι αδιάφοροι που όμως έριχναν κλεφτές ματιές μάλλον περισσότερο από περιέργεια παρά ενδιαφέρον.

Η στιγμή ήρθε, ακούστηκε το Χριστός Ανέστη. Γύρω μου όλοι αρχίζουν να το λένε, να εύχονται, να αγκαλιάζονται, να ασπάζεται ο ένας τον άλλον και όλα όσα γίνονται κανονικά στις ελληνικές εκκλησίες στο γεγονός αυτό.

Η ελπίδα της ανάστασης έμοιαζε εκείνη τη στιγμή ως βεβαιότητα! Οι Γάλλοι είχαν συγκεντρωθεί πια έξω απ’ την εκκλησία, είχαν ζητήσει την μετάφραση, και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Σα να έλεγαν, εντάξει τα Χριστούγεννα, θα το δεχτούμε αυτό, αλλά όχι και ανάσταση! Αυτό είναι ανήκουστο, κουνούσαν το κεφάλι τους. Και όμως ανάμεσα μας στην εκκλησία υπήρχαν οι γνωστοί επιστήμονες του εξωτερικού. Άνθρωποι που ζούσαν στη Γαλλία χρόνια, Δυτικοί, ορθολογικοί, ρεαλιστές! Κι όμως.

Μετά από τόσο καιρό, έχουμε διανύσει τόσα χρόνια εδώ στην Ελλάδα με την κρίση, το γεγονός αυτό για κάποιο λόγο συμβολίζει για μένα σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα. Ανάσταση. Αυτή η γειτονιά των καταφρονεμένων της Ευρώπης, που προσπαθεί να ξεφύγει από την κατηγορία του μαύρου πρόβατου, σκέφτομαι σήμερα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτεί ιστορικά, εθνικά, να κρατήσει το νήμα που συνδέει το παρελθόν αυτού του λαού με το μέλλον.

Το ζήτημα θα μου πείτε ότι είναι το πως θα γίνει αυτό. Κατά τη γνώμη μου, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει η Ανάσταση να επέλθει από την ίδια την κοινωνία, δηλαδή από όλους εμάς οι οποίοι συνήθως αποφεύγουμε να κοιτάξουμε μέσα μας.

Νομίζω η Ανάσταση που περιμένουμε την Κυριακή απαιτεί να κοιτάξουμε πρώτα μέσα στον εαυτό μας, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας και τη Δευτέρα του Πάσχα να πορευτούμε με την ελπίδα μιας καλύτερης κοινωνίας, μιας καλύτερης Ελλάδας.

*Η Κατερίνα Μάρκου είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΝΔ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 

**H Κατερίνα Μάρκου είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση την Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πάντειο όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών.