*της Kristina Kostic 

Όπως λέει και η αρχική σελίδα του ιδρύματος του Νόβακ Τζόκοβιτς <<Οι πρωταθλητές δεν είναι γεννημένοι έτσι. Προέρχονται από καλή διαπαιδαγώγηση, ενθάρρυνση και αγάπη. Εμείς στο Ίδρυμα ποτέ δεν ξεχνάμε αυτές τις απαραίτητες προυποθέσεις των πρωταθλητών>>.

Το Ίδρυμα του Νόβακ Τζόκοβιτς οργανώθηκε από μια ομάδα διορατικών ανθρώπων που ένωσαν το πάθος και την αποφασιστικότητα προκειμένου να εισάγουν δραστικές αλλαγές στο πεδίο της εκπαίδευσης. Οι βλέψεις τους ήταν ξεκάθαρες από την πιλοτική περίοδο – να διαδίδουν την άποψη ότι απολύτως κάθε παιδί είναι σημαντικό.

Εάν παρέχουμε την αναγκαία προσχολική εκπαίδευση στα παιδιά, τους δίνουμε μια πληθώρα προοπτικών για ένα φωτεινό μέλλον. Με την εν λόγω παροχή, είμαστε ικανοί να επηρεάζουμε ευνοικά την πλάση του χαρακτήρα τους. Το Ίδρυμα του Νόβακ Τζόκοβιτς έχει και διαδίδει την ορθή αίσθηση της χαράς της ανάπτυξης και συνάμα της επιτυχίας των παιδιών.

Το σκεπτικό της οργάνωσης έχει να κάνει με την παρότρυνση των παιδιών να πιστεύουν αδιάσειστα στον εαυτό τους.

To κυνήγι των ονείρων χρήζει αυτοπεποίθησης, αυτοπειθαρχείας, μεγάλης αφοσίωσης και πίστης. Η <<ένδεια>> των ανωτέρω χαρακτηρισμών συνεπάγεται ψυχολογικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν επικείμενους επαγγελματικούς κινδύνους. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν την σημασία της σωστής εκπαιδευτικής υποδομής, έχουμε την δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο τεράστια είναι η βοήθεια του ιδρύματος Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το οποιοδήποτε εφικτό είδος βοήθειας παρέχεται από το Ίδρυμα σε εκκλησίες, αθλητές, τόπους που απειλούνται με κάποιο τρόπο, ασθενείς και ούτω καθεξής. Τα ήδη πεπραγμένα του ιδρύματος προξένησαν θετικές συνέπειες και σχολιασμούς. Στην αρχή, το Ίδρυμα λειτουργούσε στο πλαίσιο των προσωπικών ζητημάτων και η χρηματική προμήθεια προερχόταν από την πλευρά της οικογένειας.  Επί του παρόντος, εκτός των οικογενειακών δωρεών, το Ίδρυμα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων ανά την υφήλιο οι οποίοι ταυτίζονται με την αποστολή του Ιδρύματος.

Μια τεράστια ομάδα ανθρώπων δραστηριοποιείται με τον σκοπό να ευαισθητοποιούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Τη διεύθυνση του Ιδρύματος του Νόβακ Τζόκοβιτς ανέλαβε η σύζυγός του, η Γιέλενα Τζόκοβιτς. Ο ρόλος της απαιτεί πολύ κόπο. Καθημερινά συντονίζει και κατευθύνει τους συνεργάτες, διαχειρίζεται τα χρήματα, ενημερώνει διεξοδικά τον κόσμο για τις δράσεις και προσέχει να μην γίνουν τα απρόοπτα.

Το Ίδρυμα έχει αναπτυχθεί με γεωμετρική πρόοδο. Σήμερα οργανώνονται επίσημα φιλανθρωπικά δείπνα με διάσημους ανθρώπους από όλους τους επαγγελματικούς τομείς. Στο τέλος της βραδιάς, όσοι είναι πρόθυμοι συνεισφέρουν το χρηματικό ποσό που θέλουν.

Μ΄αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η σημασία του μεγαλύτερου αθλητή της Σερβίας και πόσο τον υπολήπτεται όλος ο κόσμος.

*H Kristina Kostic είναι φοιτήτρια ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου 

**photos credit Novak Djokovic Foundation