Άνθρωπος. 

Είναι αυτός που είναι ικανός να κάνει το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Είναι αυτός που μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για το συνάνθρωπο του και την ίδια στιγμή να γκρεμίσει κάθε του όνειρο. Και όλα αυτά χάρη στη δύναμη που θεωρεί ότι έχει μέσα του.

Μα πού φτάνει τελικά αυτή η δύναμη? Ή που νομίζει ότι φτάνει? 

Εκεί που όλα συνηγορούν στο να τον κάνουν άτρωτο, έρχεται ένα φαινόμενο να καταρρίψει την αλήθεια του. Μια αλήθεια που άλλες φορές είναι τρομακτική και άλλες λυτρωτική. Όπως τώρα.

Ένας σεισμός ήρθε και τα ανέτρεψε όλα. Και εκεί που ορισμένοι θεωρούσαν ότι με την κομπορρημοσύνη τους θα μπορούσαν να καλύψουν την αχίλλειο πτέρνα τους και να επιδείξουν και να επιβάλουν τη δύναμη τους, ο σεισμός ήρθε να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να μένουμε ταπεινοί και ενωμένοι.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί τις χειρότερες συνέπειες του. Έχουν χάσει τις περιουσίες τους και  το σημαντικότερο, τους κοντινούς τους ανθρώπους. Τα δάκρυα εναλλάσσονται μεταξύ εκείνων της χαράς και της απόγνωσης,  της ανακούφισης και του πόνου. Ενός πόνου που θα πάρει χρόνο να επουλωθεί γιατί το τραύμα της ψυχής που δημιουργείται από τη  απώλεια, είναι δυσβάσταχτο.

Αλλά μέσα απ’ όλα αυτά ένα πράγμα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι είμαστε ΕΝΑ.

Να αλλάξουμε έστω και τώρα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το συνάνθρωπο μας είτε αυτός είναι ομοεθνής είτε αλλοδαπός είτε πλούσιος είτε φτωχός.

Να εστιάσουμε στον άνθρωπο. Να εξαλείψουμε κάθε ρατσιστικό στοιχείο που διαβρώνει την εικόνα μας και να αντιληφθούμε ότι δε διαφέρουμε μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν.

Δύο λαοί, ένας σεισμός, χιλιάδες θύματα και τραυματίες. Και όμως είμαστε όλοι ΙΣΟΙ.
Αναμφισβήτητα ένα τέτοιο φαινόμενο είναι τρομακτικό αλλά απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν έχει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις. Για το λόγο αυτό ας προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθεια μας με οποιοδήποτε τρόπο.

Μην μείνουμε αποστασιοποιημένοι και απλοί παρατηρητές αυτής της καταστροφής.

Μην μείνουμε αμέτοχοι από φόβο μην επηρεάσει τη διάθεση μας, αλλά να δούμε σε βάθος ότι αυτό έστω και βίαια  αποτέλεσε το λόγο να μας ενώσει και να μας τονίσει ότι το χέρι βοηθείας δεν έχει καταγωγή και χρώμα.

της Νέλλης Πλατή, Business Consultant