Υπάρχουν στην Ελλάδα γυναίκες που φοράνε μπούργκα; Τολμώ να απαντήσω πως ναι, υπάρχουν στην Ελλάδα του 2018 ακόμα γυναίκες που φοράνε μπούργκα και πιο συγκεκριμένα αόρατη. Δεν θα ασχοληθώ με τα στατιστικά αραδιάζοντας νούμερα και όχι γιατί τα απαξιώνω αλλά γιατί για εμένα στατιστικά είναι μόνο η έλλειψη από τα χαμόγελα των γυναικών αυτών. Στατιστικά είναι η θλίψη στα μάτια που κουβαλάνε και το βάρος μέσα τους. Το βαρύ βάδισμά τους. Η αμφιβολία για το μέλλον σε κάθε τους ανάσα.

Αρκετές φορές έχω θαυμάσει στην ζωή μου ζευγάρια αλλά υπάρχουν πολλές φορές που έχω ακούσει τις ιστορίες των γυνακών, έχω νιώσει τον πόνο τους, τον φόβο τους, έχω βιώσει την ζωή τους. Μιλάω για τις γυναίκες στην Ελλάδα που φοράνε τις αόρατες μπούργκες.

Για τις γυναίκες που φοβούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, που εκβιάζονται γιατί ο άντρας φέρνει (ακόμα) τα χρήματα, που ξυλοκοπούνται είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και υποβιβάζονται σε κατώτερες παρουσίες. Ένα συνεχές μαρτύριο που μοιάζει ατελείωτο δίχως ελπίδα. Και φαντάζει τόσο μεγάλο το να ξεφύγουν από αυτό, που τις καθηλώνει σε μια παγιωμένη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που καταλήγει να γίνεται φυλακή. Θύματα επίσης αυτής της πραγματικότητας, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο είναι πολύ πιθανό αργότερα να αναπαραγάγουν στις δικές τους ζωές.

Αν καταφέρναμε και είχαμε μια δορυφορική οπτική της ζωή μας, θα είχε αξία η ζωή αυτή; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι! Και τι θα κάνουμε; Επανάσταση; Πόλεμο; Η δική μου απάντηση είναι καταρχάς να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας εκεί που του αρμόζει. Έμαθα μέσα σε αυτά τα χρόνια να μην αφήνω κανέναν να με μειώνει, όχι γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο αλλά γιατί τον τοποθέτησα στην θέση που θεωρώ ότι ανήκει.

Δική μας είναι η απόφαση αν θα φορέσουμε ή όχι αυτή την αόρατη μπούργκα. Αποφάσισε το κι εσύ για τον εαυτό σου! Μίλησε! Ζήτα βοήθεια!

Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν.

  • Η Βίκυ Κλήμη είναι Business Leader, Start-up Coach, Women’s Advocate, Global Goodwill Ambassador, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος, Μέλος Empower Women (UNWomen), Truthteller για το Women for One