*της Κατερίνας Μάρκου

Ο παιδικός καρκίνος είναι ίσως το τραγικότερο γεγονός που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια. Η επιστήμη και η εμπειρία, όμως, μας διαβεβαιώνουν ότι τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά, φτάνουν το 70 με 80%, ιδίως αν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα. Γι αυτό, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στις πιο σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης.

Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει όχι μόνο όλες τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, αλλά και να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στην οικογένεια: υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση, ακόμα και ξενώνες για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονται μακριά από τον τόπο τους.

Πολλά από τα κενά του κράτους έχει φροντίσει να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο έχουν προσφέρει ιδρύματα, οργανώσεις και εθελοντές σε όλη την Ελλάδα για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Ειδικά στη βελτίωση των υποδομών υγείας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από δωρεές, έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο.

Όμως και ο καθένας από μας μπορεί να βοηθήσει. Ο πιο ουσιαστικός τρόπος είναι η δωρεά μυελού των οστών, αφού η λευχαιμία παραμένει η πιο συνηθισμένη μορφή παιδικού καρκίνου. Είναι πραγματικά ένα δώρο ζωής για τα παιδιά.

Ακόμα, όμως, και μικρές πράξεις, όπως η βοήθεια σε έναν γονιό στο περιβάλλον μας να αντεπεξέλθει στα καθημερινά, στα ψώνια, στο μαγείρεμα, στη φροντίδα άλλων παιδιών αν υπάρχουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Για όλα τα παιδιά που σήμερα παλεύουν με τον καρκίνο, για όλες τις οικογένειες που αγωνίζονται, για όλα τα παιδιά που βγήκαν νικητές από την άνιση και σκληρή αυτή μάχη, ας είμαστε δίπλα τους, με όποιο τρόπο μπορούμε, ας δώσουμε κουράγιο και ελπίδα.

*H Κατερίνα Μάρκου είναι Βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση την Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πάντειο όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών