της Ζέφης Δημαδάμα*
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι για την ίδια την Ευρώπη, τις χώρες μέλη αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς. Ωστόσο, ελάχιστα συζητήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας για την Ευρωπαϊκή προοπτική.
Μετά την πρωτοφανή δημοσιονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, την λιτότητα και την διεύρυνση των ανισοτήτων και εντός της ΕΕ, θα αναμενόταν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα μονοπωλούσαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και την αναπτυξιακή πορεία της, την απαίτηση για νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, την ψηφιακή επανάσταση, την καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, την ανερχόμενη βια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη παρά τις όποιες αδυναμίες της έχει επιτύχει πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κοινωνικό κράτος, στην ισότητα των φύλων, στην ελευθερία του λόγου, στην περιβαλλοντική προστασία οπότε συχνά αναφέρεται ότι τα προαναφερθέντα έχουν ήδη επιλυθεί.
Βήματα ναι έχουν γίνει αλλά έχουν να γίνουν ακόμη περισσότερα! Για παράδειγμα είμαστε ικανοποιημένοι από την υπεράσπιση των ευάλωτων ομάδων; Διασφαλίζονται ισότιμες ευκαιρίες σε όλες και όλους στην αγορά εργασίας; Διασφαλίζεται η αξιοπρεπής εργασία με ίσους όρους για άνδρες και γυναίκες ή για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ);
Θυμίζω τη διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία, η οποία στην Ευρώπη το 2019 αγγίζει το 16%. Οι γυναίκες δηλαδή λαμβάνουν 16% λιγότερη αμοιβή για την ίδια εργασία με τους άνδρες, αλλά και 38% λιγότερη σύνταξη από εκείνους!
Συγχρόνως, στην Ευρώπη σήμερα περίπου 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αντιμέτωποι με τη φτώχεια ενώ δυσμενέστερες είναι οι συνθήκες στη Νότια Ευρώπη. Ειδικότερα, το 35,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όπως και το 27,9% στην Ισπανία.
Επανέρχεται επομένως το στοίχημα για μια δημοκρατικότερη και δικαιότερη Ευρώπη.
Και για να διασφαλίσουμε τα παραπάνω θα πρέπει να ψηφίσουμε, να συμμετέχουμε, να στείλουμε μήνυμα αλλαγής, ενισχύοντας τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν ένα σχέδιο για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχουν κάνει επί σειρά δεκαετιών.
Απώτερος στόχος όμως παραμένει η ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, η οποία αποτελεί το βασικό «εργαλείο» στην ενίσχυση της Ένωσης και στην επιβίωσή της, με την απαραίτητη διασύνδεση των πολιτών με την ευρωπαϊκή ιδέα.
Μια διασύνδεση στη βάση ενός κοινού οράματος στο οποίο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι οι πρωταγωνιστές.
*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος / Υποψήφια Βουλευτής Α’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ