*της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου

Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι το τρίπτυχο το οποίο ξεχωρίζει την Ευρωπαϊκή οικογένεια από το διεθνές περιβάλλον και είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ευδιάκριτο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συνιστά ποιοτικό άλμα στο πεδίο όχι απλώς της άρσης των ανισοτήτων, αλλά της θεμελίωσης μιας δέσμευσης όλων των κρατών – μελών, απέναντι στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των ίσων ευκαιριών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου που έχει ήδη ανοίξει και τίθεται επιτακτικά κάθε φορά, με αφορμή διάφορα γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν πως οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η πλήρης πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στη Γνώση, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα ΑμΕΑ, που στην πράξη αποκλείονται από αυτήν και αν δεν μεριμνήσουμε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, δεν μπορούμε να μιλάμε έντιμα για ανάπτυξη και ευημερία.

Η αξιοποίηση των εφαρμογών των ΤΠΕ για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και η στήριξη της ψηφιακής εκπαίδευσης, αποτέλεσαν βασικό πυλώνα των προτάσεών μας για τη διαμόρφωση του πολιτικού μας προγράμματος, στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής. Ως επικεφαλής του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή ανέλαβα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η Ημερίδα «Αναπηρία και ΜΜΕ» τον Μάιο του 2017, προκειμένου να θεμελιωθεί ένας διαρκής και γόνιμος δημόσιος διάλογος, ανάμεσα στον Τομέα και συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν τα ΑμΕΑ, για την ανάδειξη και την στήριξη των αιτημάτων τους, αλλά και μια σειρά από άρθρα με θέμα «Ειδική Αγωγή και Ψηφιακή Καινοτομία» και «Καθολική προσβασιμότητα στις Ευρωεκλογές».

Η υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας για τη βελτίωση, την αναβάθμιση και την επικαιροποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, χωρίς εμπόδια, χωρίς καμιά εξαίρεση και αποκλεισμό, προκειμένου να υπάρξει καθολική διάχυση της ωφέλειας από αυτές, αποτελούν για μένα θεμελιακό στόχο, αλλά και δέσμευση, ως υποψήφια ευρωβουλευτή.

Η αξιοποίηση του ευνοϊκού ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, η εξάντληση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας, δια μέσου της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων και η συνεργασία μου με θεσμικούς καθώς και με ευρωπαϊκούς φορείς, προς αυτή την κατεύθυνση, θα σηματοδοτήσουν θεσμικά τη δυναμική της ευρωπαϊκής μου πορείας, αλλά και αυτό που αποτελεί την αφετηρία των δράσεων: Την απαραίτητη πολιτική βούληση για κατάρτιση προγραμμάτων δράσης στη βάση του καθολικού σχεδιασμού, της αλληλεγγύης, και της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η ανάπτυξη σε όλες της τις μορφές και ειδικά η ψηφιακή καινοτομία που γίνεται εν τέλει κτήμα όλων, προϋποθέτουν μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη, που θα έχει αποκλείσει τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό κάθε έκφανσης και απόχρωσης και θα προάγει την Δημοκρατία της συμμετοχής και των ίσων ευκαιριών.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΝΔ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 

** Η κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Διατέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων και Β΄ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.