Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διαδρομής της στη χώρα μας. Όλα ξεκίνησαν όταν ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της ­Ευρώπης και στο Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ανέλαβα το συντονισμό της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά βήματα και είναι σημαντικό να αναφερθούν. Με την εντολή του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησα λοιπόν άμεσα μια σειρά ενεργειών σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με σκοπό να χτιστούν πολύτιμες συνεργασίες και συμμαχίες, ώστε να γίνουμε περισσότεροι και να μεταδώσουμε το ­μήνυμα της καμπάνιας με μεγαλύτερη ισχύ.

Κατέθεσα στο ­Συμβούλιο της ­Ευρώπης μια σειρά προτάσεων προβολής της καμπάνιας στη χώρα μας, με στόχο τη ­μαζική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο. Συναντήθηκα διαδοχικά με θεσμικούς και ­πολιτειακούς παράγοντες: τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για τη στήριξη της καμπάνιας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, προκειμένου μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας να ενημερωθούν οι πιστοί, Προέδρους και εκπροσώπους όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για να περάσει το μήνυμα στο χώρο της εκπαίδευσης, τον Υπουργό Υγείας, για την ενίσχυση των δομών φροντίδας παιδιών θυμάτων βίας, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Περιφερειάρχες και Δημάρχους, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική ­κοινωνία, τον ­Αρχηγό της ­Ελληνικής Αστυνομίας, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, το ­Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, διευθυντές όλων των μεγάλων δημόσιων και ­ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων, για τη δωρεάν ­προβολή του τηλεοπτικού σποτ «Κίκο και το Χέρι», Πρυτάνεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Προέδρους κρατικών φορέων μέριμνας για τα παιδιά, εθελοντικές οργανώσεις, ­ειδικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Η καμπάνια άρχισε αμέσως να βρίσκει εύφορο έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι σήμερα μετρά περισσότερες από 440 δράσεις ενώ υπάρχουν ακόμη περίπου 220 προσκλήσεις σε εκκρεμότητα από ολόκληρη την Ελλάδα.  Συνεργαζόμαστε άριστα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον ΣΕΓΑΣ, το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδας, την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, το Χαμόγελο του Παιδιού.Είναι εντυπωσιακό πως μαζί με εθελοντές η εκστρατεία επισκέφτηκε πάνω από 85 δήμους σε 50 πόλεις της επικράτειας, φιλοξενήθηκε σε 164 τηλεοπτικές εκπομπές, μοίρασε 250.000 ­αντίτυπα από το έντυπο υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το ­έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας». Επίσης το DVD το «Μυστικό της Νίκης» που έχει την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη θετική γνωμοδότηση του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, και είναι μια ιστορία κινουμένων σχεδίων μέσα από την οποία περνούν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, κυκλοφόρησε σε πάνω από 200.000 αντίτυπα. Μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσουμε «Το Μυστικό της Νίκης ΙΙ – Η περιπέτεια του Βίκτωρα», στην υλοποίηση του οποίου προχωρούμε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Lanzarote και μετά από προτροπή της να έχουμε πρωταγωνιστή ένα αγοράκι, καθώς τα θύματα σεξουαλικής βίας είναι εξ’ ίσου συχνά νεαρά αγόρια.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι προσθέσαμε στην ενημέρωση ένα επιπλέον εργαλείο, το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι» ειδικά διαμορφωμένο σε απτική μορφή για παιδιά τυφλά ή με προβλήματα όρασης με το κείμενο και τη λεκτική περιγραφή των εικόνων σε κώδικα-γραφή μπράιγ και την ανάγλυφη αποτύπωση των εικόνων ώστε να διαβάζονται μέσω της αφής. Και ακόμη να προσθέσω πως το «Μυστικό της Νίκης» προβάλλεται και στη νοηματική γλώσσα για κωφάλαλα παιδιά, με ελληνικούς υπότιτλους για βαρήκοα παιδιά ενώ μετά από παρότρυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης προχωρήσαμε στη μεταγλώττιση του στην αγγλική γλώσσα σε συνεργασία με το Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο Pinewood της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υιοθετηθεί από τα άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευρύνοντας τους αποδέκτες των μηνυμάτων της καμπάνιας. Η καμπάνια «Ένα στα Πέντε» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκει τεράστια απήχηση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανη που αυτό που φτιάξαμε είναι σήμερα στην επιτομή καλών πρακτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά κυρίως είναι μέσα σε κάθε ελληνική οικογένεια, στην σχολική κοινότητα και στο μυαλό των παιδιών που αισθάνονται πιο ασφαλή. Πριν λίγο καιρό ένα παιδί δεν έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης επειδή είχε διαβάσει το υλικό αυτής της εκστρατείας. Υπάρχει καλύτερη ανταπόδοση για ότι έχουμε κάνει;   

Λινκ από το υλικό του ΣτΕ σε όλες τις γλώσσες

https://www.coe.int/en/web/children/kiko-and-the-hand

Λινκ για τον Κανόνα των Εσωρούχων στα Ελληνικά

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806b0746

www.enastapente.gr

http://www.enastapente.gr/el/o-kanonas-tou-eswrouxou

*Η Έλενα Ράπτη είναι Βουλευτής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό.