Σας φαίνεται όμορφη η εικόνα του χιονισμένου τοπίου; Βλέπετε μία άσπρη μέρα; Ίσως για εσάς να είναι. Για εκατομμύρια αδέσποτα όμως είναι μαύρη μέρα. Θάβονται κυριολεκτικά μέσα στο χιόνι.

Ούτε το χαίρονται, ούτε το απολαμβάνουν, ούτε παίζουν σε αυτό όπως στα δημοφιλή βιντεάκια δεσποζόμενων ζώων του εξωτερικού. Κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποθερμία. Παλεύουν κυριολεκτικά για να επιβιώσουν και κάποιες φορές δεν τα καταφέρνουν.

Τα ζώα αποτελούν συναισθανόμενα όντα, κρυώνουν και υποφέρουν όπως κι εμείς. Τα έρημα τ’ αδέσποτα ζώα και τ’ αλυσοδεμένα σε βαρέλια και αυλές σκυλιά, τ’ ανήμπορα πλάσματα παλεύουν απροστάτευτα από θεούς κι ανθρώπους στο έλεος της κακοκαιρίας. Κάθε μέρα ξημερώνει κι αυτά δεν ξέρουν αν θ’ αντέξουν για να βγάλουν τη νύχτα.

Ένας μεγαλόσωμος σκύλος 17 ώρες χωρίς φαγητό και μία γάτα 6 ώρες χωρίς φαγητό πεθαίνουν. Ιδίως όταν βραχούν η αντίστροφη μέτρηση επιταχύνεται.

Αυτές τις μέρες ανοίξτε τα σπίτια σας γι’ αυτά τα πλάσματα. Φτιάξτε μία κούτα με πλαστική σακούλα εξωτερικά και κουβέρτα εσωτερικά για να προστατευτούν. Αφήστε μια χούφτα φαγητό έξω από την πόρτα σας. Πράξεις που στοιχίζουν λεπτά της ζωής σας και του ευρώ σώζουν κυριολεκτικά τη δίκη τους ζωή.

Όσοι έχετε ζώα σε εξωτερικούς χώρους βάλτε τα μέσα στο σπίτι σας ή έστω διαμορφώστε το χώρο τους όσο πιο ζεστό, στεγασμένο και ασφαλή μπορείτε. Όσοι έχετε ζώα δεμένα και εκτεθειμένα να γνωρίζετε πως είναι παράνομο, αποτελεί παθητική κακοποίηση, κινδυνεύετε με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης καθώς θέτετε τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ουκ ολίγα ζώα έχουν βρεθεί νεκρά και δεμένα μέσα στα βαρέλια που τα είχαν οι… ιδιοκτήτες τους.

*Η Σταματίνα Σταματάκου είναι Δημοσιογράφος

**Αναδημοσίευση άρθρου από το http://marketnews.gr