*του Ηρακλή Μοσκώφ 

Στις 30 και 31 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα μια Διεθνής Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία και προστιθέμενη αξία.

Θέμα της καινοτόμου αυτής διημερίδας που συμβαίνει για πρώτη φορά στην χώρα μας, είναι η συνέργεια Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη της Εμπορίας Ανθρώπων μέσα από την εφαρμογή διαδικασιών δέουσας επιμέλειας στις Δημόσιες Προμήθειες και τις “εφοδιαστικές αλυσίδες”.

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απεύθυναν οι τρεις συν-διοργανωτές, δηλαδή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε) που πρωταγωνιστεί διεθνώς στην καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, ο Δήμος Αθηναίων που θα εφαρμόσει πιλοτικά την τεχνογνωσία του Ο.Α.Σ.Ε στις προμηθευτικές του “αλυσίδες” και το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (ΥΠΕΞ), που ανέλαβε εξαρχής την σχετική πρωτοβουλία. Την πρωτοβουλία στηρίζουν επίσης το Athens Partnership και το Ίδρυμα Bloomberg Associates που συνδράμουν τον Δήμο με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και καινοτόμες συνέργειες στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με στοιχεία Διεθνών Οργανισμών, υπάρχουν 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι. Η εκμετάλλευση τους συνδέεται με μια εύρωστη αγορά ‘προϊόντων’ και υπηρεσιών. Από τα εργοστάσια ένδυσης μέχρι τα χωράφια, από τα οικοδομικά εργοτάξια μέχρι τις βιομηχανίες, τις Υπηρεσίες και τον τουρισμό. Το μυστικό της επιτυχίας του trafficking είναι ότι δεν αποτελεί μόνο μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος που απαιτεί εγρήγορση και αποτελεσματικότητα από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για child labour trafficking

Είναι ταυτόχρονα ένα φαινόμενο και μια πολιτική οικονομία με βαθιές ρίζες που συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, με τις κοινωνικές ανισότητες, τις προκαταλήψεις και τελικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη ανθρώπων που είναι θύματα εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους. Με απλά λόγια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανοχή και συμμετοχή μας σε αυτό το φαινόμενο. Τα θύματα είναι δίπλα μας. Τα συναντούμε στους δρόμους, τα χωράφια, τις “αλυσίδες” παραγωγής, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία κλπ.             

Αποτέλεσμα εικόνας για child labour trafficking

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αφήνει περιθώρια για έξαρση του φαινομένου με τη μορφή ενός εξαναγκασμού όπου το ίδιο το θύμα “αποδέχεται” την κατάσταση του, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών επιλογών και διεξόδων από την ανέχεια. Ιδιαίτερα τώρα που η οικονομία πιέζεται από την ύφεση και την λιτότητα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε το κράτος, οι δήμοι και ο ιδιωτικός τομέας να προστατέψουν τα δικαιώματα των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων εργαζομένων.

Συμπερασματικά απαιτείται μια καινοτόμα αντίληψη και επιχειρησιακή λογική σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών. Ως Εθνική συντονιστική Αρχή επιδιώκουμε την διεύρυνση των επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλλουν στην ταυτοποίηση και αρωγή περισσότερων πιθανών θυμάτων που δεν φτάνουν στον εισαγγελέα ή τον αστυνομικό.

Μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κοινωνικούς εταίρους, φιλοδοξούμε να εδραιώσουμε σταδιακά μια καταναλωτική συνείδηση μηδενικής ανοχής στην ‘ζήτηση’ προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εκμετάλλευσης. Αυτή η μηδενική ανοχή μπορεί και πρέπει να συνοδεύεται από μία ευρύτερη συστράτευση των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα το ‘name and shame’, δηλαδή ο στιγματισμός των εκμαυλισμένων εταιριών, αλλά αντίστοιχα και η επιβράβευση των φορέων ή εταιριών που εφαρμόζουν τα προγράμματα δέουσας επιμέλειας για τη Πρόληψη του trafficking.

Αποτέλεσμα εικόνας για child labour trafficking

Μέσα από αυτήν την συνεργασία, η χώρα μας και ο Δήμος της πρωτεύουσας της, μπορούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές που θα μεταφέρουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε το ‘κοινωνικό αποτύπωμα’ κρατικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιριών, ως μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας που στοχεύει στους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη (δίκαιη εργασία, Public Private Partnerships κλπ).

Επιπρόσθετοι στόχοι είναι να αποτελέσει αυτή η συνεργασία θεμέλιο και αφετηρία για ουσιαστική προστασία και δικαιοσύνη, καταπολεμώντας τις γκρίζες ζώνες ανάμεσα στην νόμιμη και παράνομη εργασία, να προάγει την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση  της διαφθοράς μέσω αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας, να συμβάλει στην καταπολέμηση του ‘ξεπλύματος χρήματος’ και στην δίωξη νομικών προσώπων που διοχετεύουν δισεκατομμύρια στο οργανωμένο έγκλημα. υπονομεύοντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Τέλος, θα υποστηρίξει την βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων όπως οι μετανάστες, ως απάντηση στην «ενσωμάτωση» που τους «προσφέρει» αυτήν την στιγμή το οργανωμένο έγκλημα μέσω της στρατολόγησης τους στην παρανομία, την εργασία σε συνθήκες εξαθλίωσης και την εξαναγκαστική εγκληματικότητα (εξώθηση και εκμετάλλευση τους σε παράνομες δραστηριότητες).

Συμπερασματικά μέσω αυτής της πρωτοβουλίας ζητάμε μια αλλαγή κατεύθυνσης. Για όλους εμάς  ο ρόλος της πολιτικής δεν περιορίζεται στο νομοθετικό έργο και στην περιγραφή των προβλημάτων. Πολιτική ασκούμε όλοι μας και οφείλουμε να παρεμβαίνουμε στο πεδίο του κοινωνικού, διοικητικού και οικονομικού ‘γίγνεσθαι’ και να λειτουργούμε ως καταλύτες καινοτόμων ιδεών και συνεργασιών. Η πολύ-τομεακή συνεργασία είναι μια αναπόδραστη προοπτική, εφόσον το κράτος δικαίου και πρόνοιας φιλοδοξεί να «εξανθρωπίσει» την αδυσώπητη λειτουργία της αγοράς και να επιβιώσει σε συνθήκες ύφεσης των ανθρωπιστικών αξιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

*Ο Ηρακλής Μοσκώφ είναι ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, επικεφαλής του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών 

** H Διεθνής συνάντηση θα γίνει στο Σεράφειο κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160

***Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η εγγραφή ΕΔΩ

Image and video hosting by TinyPic