Τι φταίει ..?  Τι δεν φταίει …? Πολλά τα ερωτήματα , πολλές οι απορίες για το δραματικό και τεράστιο ΓΙΑΤΙ …ΓΙΑΤΙ ..ΓΙΑΤΙ…

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι κάνεις Ινδιάνος η Ιθαγενής και βοσκός δεν πνίγηκε, δεν κάηκε ποτέ..

ΑΥΤΟ απορρέει από το γεγονός ότι ήξεραν που έφτιαχναν το σπιτικό τους τόσο το χειμερινό όσο και το θερινό. Δεν είχαν την σημερινή τεχνολογία, είχαν όμως την νοημοσύνη  της γνώσης να εκτιμούν, να σέβονται και να υπακούουν στην φύση, το έργο της και στους κανόνες της.

Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Είναι υπεύθυνες για την διαμόρφωση του γεωλογικού ανάγλυφου του πλανήτη Γη.

Κάθε καταστροφή αποτελεί ένα νέο σύνολο γνώσεων για τους  ειδικούς της διαχείρισης αυτής (πχ πρωτόγνωρος αέρας στην φωτιά στο Μάτι).

Η διαχείριση καταστροφών και κρίσεων αποτελείται από 4 φάσεις .

1.      Πρόληψη / Μετριασμός

2.      Ετοιμότητα

3.      Ανταπόκριση

4.      Αποκατάσταση 

Κάθε μια έχει τον δικό της ρόλΟ, ρόλοι ισάξιοι και ίδιας σημαντικότητας.

Το οξύμωρο της παρούσας κατάστασης είναι ναι πνίγετε και να καίγετε η καρδιά μιας χώρας. Η περιοχή γύρω από την  πρωτεύουσα της.

Ένας νομός μια ολόκληρη πόλη με αστικό ιστό πυκνό και σε πολλά σημεία με άναρχη και αυθαίρετη δόμηση.

Αττική χειμώνας 2018 (εικόνες βιβλικού κατακλυσμού)

Αττική καλοκαίρι 2018 (εικόνες Σμύρνης 1922 , σε καιρό ειρήνης)

Είμαστε ακόμη στην φάση της ανταπόκρισης, είναι  στιγμές δύσκολες και θρήνου.

Ας ευχηθούμε όλοι μας ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ σε όλες τις ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα και τραγικά. Κανένα πλάσμα στον κόσμο δεν αξίζει τέτοιον θάνατο και ειδικά σε περίοδο Ειρήνης. Ας τους υποσχεθούμε ότι θα αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία και θα χαράξουμε νέα πορεία στην διαμόρφωση του παλιού αστικού ιστού  και ανέγερση του νέου  όπως ορίζει η φύση και η επιστήμη καθώς και της χλωρίδας.

ΥΓ. << Ο Άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο από όλα τα ζώα . >>  Λόγια της δασκάλας μου στην τρίτη δημοτικού στο μάθημα της γεωγραφίας …τότε δεν μπορούσα να καταλάβω το νόημα τους, όσο και αν προσπαθούσα.  Πολλά χρόνια αργότερα το κατάλαβα πολύ καλά , παρά πολύ καλά δυστυχώς .

* Η Παρά Πολυξένη είναι Νοσηλεύτρια, Υποψηφία διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών και MSc Διαχείριση καταστροφών και κρίσεων ΕΚΠΑ