*της Κατερίνας Μάρκου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2017, από τις 360 υιοθεσίες, μόλις οι 60 ήταν κρατικές, αφορούσαν δηλαδή παιδιά σε ιδρύματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ιδιωτικές υιοθεσίες.
Την ίδια στιγμή, περίπου 2.500 παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Τα συνολικά ποσοστά υιοθεσιών παραμένουν πολύ χαμηλά στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.
Κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι η πολυετής αναμονή και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Διαπιστώνεται, ακόμα, ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης. Πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν ξέρουν καν σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθούν για να μάθουν για την υιοθεσία, ιδίως στην περιφέρεια.
Οι αλλαγές του νέου νόμου 4538/2018 είναι ένα θετικό βήμα, εφόσον βέβαια μειώσουν στην πράξη το χρόνο αναμονής, προς όφελος πρώτα των παιδιών που περιμένουν μια οικογένεια.
Όμως, ο νόμος 4538/2018 δεν είναι και τόσο ‘νέος’, ψηφίστηκε το Μάιο του 2018. Χρειάστηκε, δηλαδή, ένα χρόνος για να αποφασίσει η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει, παρόλο που τα διάφορα μητρώα, για παράδειγμα, ήδη υπήρχαν.
Πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν στον τομέα της υιοθεσίας. Στη Βουλή, η ΝΔ είχε καταθέσει σειρά προτάσεων για να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ιδίως στα δικαστήρια. Προτάσεις που η κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη. Δυστυχώς, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω από την ουσία.
Στη διαδικασία της υιοθεσίας, πρώτο μέλημα είναι οι ανάγκες και το συμφέρον των παιδιών. Και μάλιστα, στις κρατικές υιοθεσίες, μιλάμε σχεδόν πάντα για παιδιά που ήδη έχουν βιώσει μια ματαίωση, τον αποχωρισμό από τη φυσική οικογένεια και την παραμονή σε ίδρυμα. Στα ιδρύματα γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά, όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την οικογενειακή θαλπωρή.
Μιλώντας για την προσωπική μου εμπειρία με τη διαδικασία της εξωσωματικής και της υιοθεσίας, αυτό είναι το μήνυμα που θέλησα να στείλω σε κάθε γυναίκα: τολμήστε την υιοθεσία. Επισκεφθείτε ένα ίδρυμα. Μπορεί εκεί να υπάρχει ένα παιδί που σας περιμένει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει μια γυναίκα να διεκδικήσει τη μητρότητα που, εν τέλει, είναι κομμάτι της γυναικείας φύσης. Όμως, το να δώσεις ένα σπίτι, μια αγκαλιά, μια οικογένεια σε ένα ορφανό ή εγκαταλελειμμένο παιδί, είναι μια υπέροχη πράξη αγάπης και προσφοράς.
*Η Κατερίνα Μάρκου είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΝΔ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου
**H Κατερίνα Μάρκου είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση την Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πάντειο όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών.