Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την οικονομική και πολιτική κρίση της Βενεζουέλας από το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε μια «μη πολιτική» αντίδραση στην έξοδο που φτάνει στα άκρα τους περιφερειακούς πόρους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τώρα την Βενεζουέλα καθημερινά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής», ανέφερε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), Φίλιππο Γράντι.   «Μια μη πολιτική και ανθρωπιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν τα κράτη που τους δέχονται με αυξανόμενο αριθμό», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ, δήλωσε στο AFP ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2015, σημειώνοντας αύξηση 1,6 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης μέτρησης.

Σύμφωνα με την UNHCR, 2,6 εκατομμύρια Βενεζουέλας ζουν τώρα στο εξωτερικό.  

Η Κολομβία, η οποία δέχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για μια περιφερειακή απάντηση, λέγοντας ότι η μετανάστευση κοστίζει περίπου το 0,5% του ΑΕΠ – περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια.   Ο Γράντι εξήρε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για το άνοιγμα των συνόρων τους, αλλά δήλωσε ότι η περιφερειακή αντίδραση απαιτεί περισσότερη συνοχή ενώ οι χώρες αυτές χρειάζονται περισσότερη στήριξη.