45,8 εκατ. σκλάβοι σε 165 χώρες του κόσμου εν έτει 2016. Τι δείχνει η έκθεση του Walk Free Foundation

Στην αρχαιότητα και η δουλεία αποτελούσε θεσμό, με ανθρώπους να οδηγούνταν στον απολύτο εξευτελισμό, να χάνουν κάθε τους δικαίωμα και να αποτελούν κτήσεις κάποιου άλλου. Η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την απαγόρευσε στη νεότερη ιστορία, καθώς τα συντάγματα του 1822, 1923 και 1844 όριζαν ότι «εις την ελληνική επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος. Αργυρώνητος δε παντός γένους και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το Ελληνικό έδαφος, είναι ελεύθερος και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος».

Το σημερινό Σύνταγμα με το άρθρο 22, ορίζει ότι «οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται» και «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».

Παρόλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό καθεστώς σκλαβιάς, ακόμα και σε χώρες που η αγοραπωλησία και εκμετάλλευση ανθρώπων απαγορεύεται. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την φετινή έκθεση του Ιδρύματος «Walk Free» κατά της σκαβιάς, υπάρχουν αυτή την στιγμή 45,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε 167 χώρες του κόσμου.

Το 58% των σκλάβων βρίσκεται μόλις σε πέντε χώρες: την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντέζ και το Ουζμπεκιστάν. Ακολουθούν οι Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, η Νιγηρία, η Ινδονησία και η Αίηυπτος. Η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στην Ινδία, όπου υπολογίζεται ότι οι σκάλβοι ανέρχονται στα 18,4 εκατομμύρια. Υπενθυμίζουμε ότι στην χώρα συνεχίζεται το σύστημα των καστών, ένας θεσμός που διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, στην χώρα λαμβάνουν χώρα όλες οι μορφές της σύγχρονης δουλείας: εξαναγκαστική εργασία γενεών, παιδική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική επαιτεία, εξαναγκαστική στρατολόγηση σε μη κρατικούς στρατούς και εξαναγκαστικοί γάμοι.