Η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) ανακοίνωσε την απελευθέρωση 311 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί στο νότιο τμήμα της χώρας αυτής η οποία σπαράσσεται από έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013.

Η απελευθέρωση των 311 παιδιών στρατιωτών αποτελεί την πρώτη φάση ενός προγράμματος που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση συνολικά 700 παιδιών στρατιωτών στην περιοχή του Γιάμπιο, εκ των οποίων τα 563 βρίσκονται στους κόλπους των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και 137 στους κόλπους των δυνάμεων των ανταρτών που είναι πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μασάρ.

“Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν όπλα και να αλληλοσκοτώνονται, πρέπει να παίζουν, να μαθαίνουν και να ψυχαγωγούνται μαζί με φίλους υπό την προστασία και έχοντας την αγάπη των ενηλίκων που βρίσκονται γύρω τους”, αναφέρει ο επικεφαλής της UNMISS Ντέιβιντ Σίρερ σε ανακοίνωση της αποστολής.

Ο Σίρερ σημειώνει επίσης ότι 87 από τα 311 παιδιά που απελευθερώθηκαν σήμερα είναι κορίτσια, “τα οποία πέρασαν μάλλον πολλά βάσανα, μεταξύ των οποίων σεξουαλικές κακοποιήσεις”. “Είναι ζωτικής σημασίας τα κορίτσια αυτά να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και να τα υποδεχθούν στα σπίτια τους οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους χωρίς να στιγματιστούν”.

Η UNMISS, η οποία συνεργάστηκε με την Unicef, θρησκευτικούς επικεφαλής φυλών και τις τοπικές αρχές για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κύρια πρόκληση που υπάρχει τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και αργότερα στην αγορά εργασίας, όπως και μια επαρκή οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη.

Η αποστολή του ΟΗΕ επισήμανε εξάλλου ότι διαπραγματεύεται την απελευθέρωση παιδιών που έχουν στρατολογηθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της χώρας.

Δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε το 2013 σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό τεσσάρων εκατομμυρίων και μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση.