Ασλί Ερντογάν: Στη φυλακή χωρίς φάρμακα και νερό

Την «βαθύτατη ανησυχία» της εκφράζει η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων (Pen International) για την τύχη της 49χρονης τουρκάλας συγγραφέως και ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ασλί Ερντογάν (καμία συγγενική σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).
Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η ίδια στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» (μέσω των δικηγόρων της) αποκάλυψε ότι της αρνήθηκαν (για πέντε ημέρες) όχι μόνο την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή (η Ασλί Ερντογάν υποφέρει από άσθμα, χρονίζοντα πνευμονικά προβλήματα ενώ πάσχει και από διαβήτη) αλλά ακόμη και το νερό!
Η Ασλί Ερντογάν, μία από τις πλέον γνωστές συγγραφείς της σημερινής Τουρκίας,  συνελήφθη τη νύχτα της 17ης Αυγούστου -μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της- και πλέον κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, «υπό φρικτές συνθήκες» όπως είπε η ίδια. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για «προπαγάνδα» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Η ίδια συνελήφθη μαζί με περισσότερους από 20 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στην ημερήσια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Özgür Gündem», την έκλεισε το καθεστώς με διάταγμα στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία περιήλθε η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Η Ασλί Ερντογάν αρθρογραφούσε στο έντυπο και ο ρόλος της στο διοικητικό του συμβούλιο ήταν συμβουλευτικός. Είναι γνωστό ότι πάνω από 100 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει στη γείτονα από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων (Pen International) θεωρεί την προφυλάκιση της συγγραφέως και ακτιβίστριας «απολύτως απαράδεκτη» ενώ καλεί τις τουρκικές αρχές να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της υγείας της.
Οι φωνές έντονης διαμαρτυρίας και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη της, πληθαίνουν.