Άστεγοι πήραν φωτογραφικές μηχανές και έδειξαν τη ζωή τους όπως πραγματικά είναι

«Αυτός ο άνθρωπος είναι άστεγος», λέει ο Ray Kelly για το άτομο στην παραπάνω φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο ίδιος με μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm μιας χρήσης. «Δεν ήθελε να φαίνεται το πρόσωπό του στη φωτογραφία. Καθόταν απλά εκεί, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, γιατί αυτό κάνουν οι άστεγοι. Κάθονται και περιμένουν για φαγητό ή για κάποιο χώρο να ανοίξει. Περιμένουν να συμβεί κάτι».

Και ο ίδιος ο Kelly έχει υπάρξει άστεγος. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα 100 άτομα που συμμετείχαν στο κοινωνικό έργο τέχνης«Through Their Eyes» (Μέσα από τα Μάτια τους), το οποίο αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες αυτών των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτού του project, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, δόθηκαν κάμερες μιας χρήσης στα μέλη της κοινότητας των αστέγων για να καταγράψουν τις ζωές τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ημερών.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να δώσει προβολή στην επιδημία του φαινομένου των αστέγων μέσα από τα μάτια των ίδιων των ανθρώπων που βιώνουν αυτό το πρόβλημα, κάθε μέρα. Οι πρωτότυποι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν, αρχειοθέτησαν τις καθημερινές μικρολεπτομέρειες που αποτελούν τη ζωή τους -το φαγητό, τους ανθρώπους, τις δυσκολίες, τις στιγμές ομορφιάς και αγάπης.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους δίνοντάς τους ένα μήνυμα ελπίδας», λέει ο Jason Williamson, πάστορας και επικεφαλής του project. «Θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί τους το ευαγγέλιο. Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως κάποιος τους αγαπά. Πως, ακόμη κι αν τα πράγματα στη ζωή τους είναι άσχημα αυτή τη περίοδο, υπάρχει άπλετη ελπίδα για αυτούς. Πως αυτά που έχουν ζήσει στο παρελθόν δεν καθορίζουν το ποιοι είναι».

«Θέλουμε να τους προσφέρουμε την ικανοποίηση και την ευτυχία που έρχεται με το να δημιουργείς τέχνη», προσθέτει.

Η ενέργεια αυτή στοχεύει στο να επικοινωνήσει την πραγματικότητα των αστέγων, όχι μέσα από σαρωτικές γενικεύσεις και πομπώδη μηνύματα, αλλά μέσα από πραγματικούς ανθρώπους και γνήσιες στιγμές. Όπως τονίζεται και στην επίσημη δήλωση του project «Οι φωτογράφοι αυτοί μπορεί να είναι άστεγοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ελπίζουν, δεν έχουν όνομα ή φωνή. Αυτή είναι η ευκαιρία τους να πουν στην κοινωνία: “Αυτές είναι οι ιστορίες μας. Αυτές είναι οι ζωές μας. Δείτε αυτά που βλέπουμε. Μέσα από τα μάτια μας”».

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.