Χαλαρός και με εμπειρία δύο προεδρικών θητειών στην πολιτική προσπάθησε να ενθαρρύνει 300 νέες και νέους από όλη την Ευρώπη ως εκκολαπτόμενους ηγέτες. Την πρόσκληση έκανε το Ίδρυμα Ομπάμα που διοργανώνει τέτοιες συναντήσεις σε πολλές χώρες. Δύο μέρες πριν ο τέως αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης στην ασφυκτικά γεμάτη Arena της Κολωνίας, σε ένα κοινό που πλήρωσε αδρά για να τον ακούσει.

Στο Βερολίνο ήρθε για να αναζητήσει τον Ομπάμα του μέλλοντος. Ήρθε για να εμψυχώσει τη νέα γενιά να ακολουθήσει το δικό της δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων, όχι αυτόν που επιβάλλει η παρελθούσα γενιά. «Γιατί αφήνετε τον παππού ή την γιαγιά σας  να αποφασίζουν τι ρούχα θα φοράτε ή τι μουσική θα ακούτε. Γιατί τους αφήνετε να αποφασίζουν σε ποιον κόσμο πρέπει να ζείτε;», τους ρώτησε προσθέτοντας ότι είναι δική τους υπόθεση να συναποφασίζουν για την περιβαλλοντική πολιτική, την προστασία του κλίματος και για άλλα προβλήματα, όπως έξαρση του εθνολαϊκισμού.  Όπως και στην εμφάνισή του στην Κολωνία ο Ομπάμα απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στο προκάτοχό του, αλλά όλοι αντελήφθησαν ότι τα λεγόμενά του περιείχαν αιχμές. Στο κοινό πρόβλημα της μετανάστευσης πρότεινε μια εκλογικευμένη πολιτική.

«Οφείλουμε να βρούμε τρόπους ανθρώπινης, έξυπνης και καλά μελετημένης μεταναστευτικής διαδικασίας που να βασίζεται στις καλύτερες αξίες μας και τους καλύτερους εαυτούς μας. Και θα πρέπει να βρούμε πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους που είναι στις χώρες μας να αισθάνονται πιο άνετα με όσους έρχονται σε μας. Αυτό απαιτεί μόρφωση και μείωση του φόβου. Επίσης απαιτεί κάποιο επίπεδο προσαρμογής από τους ανθρώπους που έρχονται σε μας».

Οι ερωτήσεις των νέων ήταν πολλές, αλλά ο Ομπάμα τις αντιμετώπισε με την γνωστή του άνεση. Κάποιος τον ρώτησε πώς κάνει τη δουλειά του στην μετά το Λευκό Οίκο εποχή να έχει μεγάλη απήχηση; «Με το να στηρίζω νέους ανθρώπους και να τους φέρνω κοντά» απάντησε. «Η Μισέλ και εγώ υπάρχουμε μόνο μια φορά, γι αυτό  θέλουμε να βρούμε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια νέους ακτιβιστές». Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

«Διαθέτετε κοινωνικά μέσα που κάποτε θεωρούνταν δίκτυα, τα οποία θα μπορούσαν να μας φέρουν νέα κατανόηση των πραγμάτων. Τώρα όμως ξαφνικά εμφανίζονται ως εργαλείο για τη μεταφορά παραπληροφόρησης, μίσους, εθνικισμού κυρίως από τότε που αναδύεται η άκρα δεξιά στην πολιτική, που μας χωρίζει ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς».Ήταν ο Ομπάμα όπως τον γνωρίζει το βερολινέζικο κοινό από τα παλιά, όταν το 2008, ως υποψήφιος για την προεδρία μάγεψε 200.000 Γερμανούς.

Το μήνυμα του χθες προς τους νέους: «Αλλάξτε τον κόσμο». Εκείνος τουλάχιστον το προσπάθησε.