Η Διεθνή Αμνηστία καταδίκασε  ένα «κύμα δολοφονιών» μελών αυτόχθονων κοινοτήτων στην Κολομβία, το οποίο, σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «εγείρει σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC για τον τερματισμό του πλέον μακρόχρονου πολέμου στη Λατινική Αμερική.

«Οι δολοφονίες έξι αυτοχθόνων κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να προωθήσει την ειρηνευτική συμφωνία», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της.

Η Αμνηστία καταδίκασε την δολοφονία στις 19 Απριλίου του Γκέρσον Ακόστα «ηγέτη του γηγενούς πληθυσμού Κίτε Κίουε στο Τίμπιο στο Κάουκα στο δυτικό τμήμα της χώρας, στον οποίο είχαν χορηγηθεί μέτρα προστασίας, έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί εξαιτίας του έργου που συντελούσε ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Οργάνωση επίσης αναφέρθηκε στις δολοφονίες τεσσάρων αυτοχθόνων της κοινότητας Αουά, στην περιοχή Ναρίνο (νοτιοδυτικά) στις 16 Απριλίου, καθώς και την δολοφονία των αδερφών Ανσέλμο και Νταλμίρο Κάρντενας Βικτόρια από την εθνοτική ομάδα Γουνάν, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στις 20 Απριλίου στην νότια περιοχή Τσόκο.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, όλες αυτές οι αυτόχθονες κοινότητες έχουν ιστορικά επηρεαστεί σοβαρά από την ένοπλη σύγκρουση.
Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ ακόμη 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.

«Αυτά τα εγκλήματα τονίζουν μία από τις κυρίες προκλήσεις της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας: Την προστασία των κοινοτήτων που ζουν σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύρραξη και την ανάγκη της διασφάλισης ότι αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές που τελούν πρωτύτερα υπό τον έλεγχο της FARC ώστε να αποτρέψουν να καταληφθούν αυτές από παράνομες ένοπλες οργανώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)