Έτοιμη έχουν την αγχόνη οι ιρανικές αρχές για την εκτέλεση 22χρονης, που κατηγορείται για την δολοφονία του συζύγου της, στην ηλικία των 17 ετών. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση.

Η Ζεϊνάμπ Σεκανβάντ καταδικάστηκε σε θάνατο, όταν ήταν 17 ετών με την κατηγορία ότι σκότωσε τον σύζυγό της, τον οποίο είχε καταγγείλει για κακοποίηση.

Η Ζεϊνάμπ συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ήταν 17 ετών, και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της, για τον οποίο κατέθεσε ότι ήταν επιθετικός και την κακοποιούσε.

Σε δίκη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά άδικη» καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού με την εκτέλεσή της να έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μετά την αρχική της σύλληψη, η Σεκανβάντ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα επί 20 ημέρες, όπου, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ξυλοκοπήθηκε από άνδρες αστυνομικούς.
Η Σεκανβάντ ήταν ανήλικη με βάση τα διεθνή κριτήρια όταν υποτίθεται ότι διέπραξε το έγκλημα. «Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική υπόθεση» δηλώνει ο Φίλιπ Λούθερ, ερευνητής και νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Αμνησίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Όχι μόνο ήταν κάτω από 18 ετών, αλλά δεν της επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ βασανίστηκε κατά τη σύλληψή της από άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι την χτύπησαν σε όλο της το σώμα» προσθέτει.