Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο της πόλης για να αντιληφθεί κανείς ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται χωρίς στέγη ολοένα και αυξάνεται.

Και ενώ οι εκπρόσωποι των Αρχών συνεχίζουν να πετούν το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλο για μια μακροπρόθεσμη επίλυση του κοινωνικού φαινομένου, το ζήτημα έχει επανέλθει στο προσκήνιο, κυρίως λόγω της αθλητικής διοργάνωσης Australian Open που φιλοξενείται αυτό το μήνα στη Μελβούρνη, με ορισμένους κατοίκους και τουρίστες να μιλούν για δυσφήμιση της πόλης και για το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η χρήση ουσιών από ορισμένους αστέγους.

Σε αυτές τις φωνές ανησυχίας για την… εικόνα του κέντρου της πόλης και στις εκκλήσεις για μετακίνηση των αστέγων σε διαφορετική τοποθεσία -που έχουν αυξηθεί τελευταία-, κατατοπιστική είναι η απάντηση της Αστυνομίας διά στόματος του επιθεωρητή David Clayton.

«Κατανοώ τη σύγχυση που επικρατεί, όμως το να είναι κάποιος άστεγος και να κάθεται ή να κοιμάται στο δρόμο δεν είναι αδίκημα».

«[Η μετακίνηση] δεν αντιμετωπίζει τις υποβόσκουσες αιτίες του φαινομένου. Δεν λύνει το πρόβλημα των ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο, τους μετακινεί απλώς σε άλλο μέρος» διευκρίνισε o κ. Clayton.

Λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περισσότεροι από 22.000 είναι καταγεγραμμένοι ως άστεγοι στην Πολιτεία της Βικτώριας, ενώ τους τελευταίους μήνες ο πληθυσμός αστέγων που συναντά κανείς στο κέντρο της Μελβούρνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με πολλούς να έχουν στήσει σκηνές.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο ο Δήμος αποκάλυψε ότι η άνοδος των δύο τελευταίων χρόνων είναι της τάξης του 74%.

Ύστερα από παράπονα εμπόρων της περιοχής και του κοινού για τη συγκέντρωση αυτοσχέδιων καταλυμάτων έξω από το σταθμό της οδού Φλίντερς, υπάλληλοι του Δήμου καταμέτρησαν σε πρόσφατη έφοδο 19 ανθρώπους με υπνόσακους.

Η επιχείρηση-«σκούπα» του Δήμου ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες ενόψει του Australian Open από τα πεζοδρόμια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού και συνεχίστηκε στη γέφυρα Sandridge που ενώνει το κέντρο της πόλης με την ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες περιοχή του Southbank.

Από την πλευρά του, ο Δήμος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η μετακίνηση των αστέγων κατά την επιχείρηση συνδεόταν με τις προετοιμασίες για την αθλητική διοργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αμφιλεγόμενο μέτρο δεν φαίνεται να πέτυχε, καθώς σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών ο πληθυσμός των αστέγων αποτελεί σταθερό «αξιοθέατο» στο κέντρο της πόλης, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους κατοίκους και συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια από τους τουρίστες.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση περαστικής που αποκάλεσε «αηδιαστικό» έναν άστεγο άνδρα που ουρούσε δημόσια στο δρόμο, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων της εφημερίδας Herald Sun δύο επισκέπτες που βρίσκονται στη Μελβούρνη για να παρακολουθήσουν το τουρνουά τένις, ο Αμερικανός Bradley Smith και η Αγγλίδα Liz Walsh, δήλωσαν σοκαρισμένοι από την εικόνα που επικρατεί στο κέντρο της πόλης.

Συχνές είναι επίσης και οι αναφορές που κάνουν λόγο για χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσία περαστικών.

Η δημοσιογραφική κάλυψη, μάλιστα, οδηγεί ενίοτε σε περισσότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα με την περίπτωση νεαρής γυναίκας που φωτογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα να κάνει χρήση ουσιών και αντέδρασε επιτιθέμενη στον καμεραμάν.

Οι προσπάθειες, ωστόσο, για προσωρινές λύσεις επισκιάζουν τις βαθύτερες αιτίες του κοινωνικού φαινομένου, με τους πολιτικούς εκπροσώπους να μετατοπίζουν την ευθύνη ανάληψης ουσιαστικής δράσης από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Robert Doyle, είπε ότι πρόκειται για ευθύνη των κυβερνητικών Αρχών όλων των επιπέδων, με την Αστυνομία να έχει την εξουσία να συλλάβει όποιον παρουσιάζει απειλητική συμπεριφορά ή κάνει χρήση ουσιών.

«[…] εάν οι αστυνομικές Αρχές βλέπουν ότι δεν έχουν επαρκή εξουσιοδότηση τότε αυτό είναι μια κουβέντα που πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ της Αστυνομίας και της πολιτειακής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Doyle.

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βικτώριας James Merlino, αναφέρθηκε, επίσης, στην υποχρέωση των αστυνομικών Αρχών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των προσδοκιών της κοινότητας, για παρέμβαση σε περίπτωση εγκληματικών συμπεριφορών ή παραβάσεων σχετικά με την παρακώλυση ελεύθερης διόδου πεζών στα πεζοδρόμια.

Υπό την τρέχουσα νομοθεσία, η κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται και, επομένως, οι αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν εξουσιοδότηση να επιβάλλουν την απομάκρυνση των αυτοσχέδιων καταλυμάτων, όπως και πράττουν σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τον αστυνομικό επιθεωρητή Clayton.

Όμως η εν λόγω πρακτική δεν συνεισφέρει με κανένα τρόπο στο να τεθεί ένα τέλος στον Γολγοθά των συμπολιτών μας που βρίσκονται χωρίς στέγη.

Ο κ. Doyle διαβλέπει ως μόνη λύση να δοθεί κατάλληλη εναλλακτική στέγαση σε αυτούς τους ανθρώπους, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο κανείς φορέας στην Αυστραλία δεν έχει πετύχει.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Δήμος επιδιώκει να στέλνει υπαλλήλους οργανισμών στέγασης απευθείας σε αστέγους αντί να περιμένει να παρουσιαστούν στην υπηρεσία από μόνοι τους, λέγοντας όμως ότι μερικοί δεν δέχονται τις επιλογές που τους προσφέρονται.

Πράγματι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης Launch Housing Jasmine Fiegehan, υπάλληλοι της υπηρεσίας επισκέφθηκαν άτομα που διαμένουν στα αυτοσχέδια καταλύματα έξω από το σταθμό Φλίντερς στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς να μπορούν για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων να επιβεβαιώσουν την αποδοχή ή μη των προσφορών.

Είναι, βέβαια, αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι τις περισσότερες φορές οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι προσωρινή στέγαση σε χώρους φιλοξενίας και ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων.

Η αδυναμία παροχής εναλλακτικών λύσεων σταθερής και μόνιμης κατοικίας λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων και ανεπαρκούς χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την τεράστια αναμονή υποψηφίων για κοινωνική στέγαση και την άνοδο των τιμών ενοικίασης στην αγορά ακινήτων δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώριο επιλογών για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι γενικοί διευθυντές 36 υπηρεσιών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση αυτής της κοινωνικής λαίλαπας επισημαίνεται ότι το να είναι κανείς χωρίς στέγη και άπορος δεν αποτελεί παράνομη πράξη και ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της «εθνικής κρίσης στέγασης».

«Δεν πρόκειται να λύσουμε ποτέ την φτώχεια και το φαινόμενο των αστέγων μετακινώντας ανθρώπους ή τοποθετώντας τους σε προσωρινές κατοικίες για μερικές εβδομάδες», λέει χαρακτηριστικά η επιστολή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βλάβη που προξενεί ο δημόσιος διασυρμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο δρόμο.

«Ο δημόσιος διασυρμός ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης στις εφημερίδες το μόνο που καταφέρνει είναι να τους στιγματίζει και να τους απομονώνει ακόμη περισσότερο και να προξενεί ένα δημόσιο αίσθημα φόβου και απέχθειας».