Έκθεση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν – Οι μετανάστες ατμομηχανή για την απασχόληση στη Γερμανία

2.000.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν την τελευταία δεκαετία επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία. Κλειδί της επιτυχίας των μεταναστών είναι η παιδεία, συμπεραίνει έκθεση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.


Όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούν στην Γερμανία επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν o αριθμός των θέσεων εργασίας που οφείλονται σε δραστηριότητες επιχειρηματιών με ρίζες στο εξωτερικό αυξήθηκαν την περίοδο 2005-2014 κατά περίπου 36% από 947.000 σε 1,3 εκ. Συνολικά η έκθεση υπολογίζει ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες δίνουν δουλειά σε 2 εκ. ανθρώπους. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε και ο αριθμός των ίδιων των επιχειρηματιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο κατά 25% σε 709.000. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά με δεδομένο ότι την εν λόγω περίοδο το ποσοστό του πληθυσμού με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 9%, σε 16,4 εκ. το 2014.

Η επιρροή των επιχειρηματιών στην γερμανική αγορά εργασίας διαφέρει ωστόσο από κρατίδιο σε κρατίδιο. Την μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση καταγράφουν Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Έσση και Βερολίνο, ενώ τη χαμηλότερη τα ανατολικογερμανικά κρατίδια, η Κάτω Σαξωνία, το Αμβούργο και η Ρηνανία Παλατινάτο.

Οι μετανάστες στρέφονται πλέον στην παροχή υπηρεσιών

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι οι επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το κλισέ που θέλει τους «ξένους» να λειτουργούν μονάχα μικρομάγαζα, περίπτερα και εστιατόρια. Το ποσοστό των αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ή τη γαστρονομία μειώθηκε την περίοδο 2005-2014 κατά 10%, φθάνοντας το 28%. Τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή μετακίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην παροχή υπηρεσιών, τον κατασκευαστικό τομέα, και τη μεταποίηση προϊόντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη της έκθεσης του γερμανικού ιδρύματος, Αρμάντο Γκαρσία Σμιντ, «οι επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως φοροτεχνικοί, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων ή ακόμα και ως κατασκευαστές μηχανημάτων».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει επίσης ότι το ελεύθερο επάγγελμα ενισχύει σημαντικά το εισόδημα των ανθρώπων με ρίζες στο εξωτερικό. Οι επιχειρηματίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 2.167 ευρώ το μήνα, 40% περισσότερα από τους υπαλλήλους. Το ίδρυμα Bertelsmann διαπιστώνει ωστόσο ότι οι μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν κατά μέσο όρο εισόδημα κατά 30% χαμηλότερο από τα άτομα χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η διαφορά αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο χαμηλότερο επίπεδο Παιδείας των επιχειρηματιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Όπως υπογραμμίζει ο Αρμάντο Γκαρσία Σμιντ στην παρουσίαση της έκθεσης οι γερμανοί επιχειρηματίες διαθέτουν προς το παρόν ένα σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα. Μόλις τώρα οι μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς εισέρχονται με αξιώσεις στον ανταγωνισμό με Γερμανούς επιχειρηματίες. Η έρευνα καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα ότι το κλειδί είναι η παιδεία και η εκπαίδευση. Όσο καλύτερη η μόρφωση ενός επιχειρηματία με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε ένα γερμανικό κρατίδιο, τόσο ψηλότερο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι με βάση δειγματοληπτική έρευνα του 2012, στην Γερμανία υπάρχουν 760.000 επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, από τους οποίους 99.000 είναι Πολωνοί, 97.000 Τούρκοι, 30.000 Ρουμάνοι και 23.000 Έλληνες.