Έως και 1 εκατ. πρόσφυγες από την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Πρίπου ένα εκατομμύριο Ιρακινοί κινδυνεύουν με εκτόπιση λόγω του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι άνθρωποι αυτοί θα προστεθούν στα τρία εκατομμύρια των Ιρακινών που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις και τις επιθέσεις που συγκλονίζουν το Ιράκ εδώ και δυόμισι χρόνια.

“Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ιράκ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ήδη βοήθεια στη χώρα. Υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι”, τόνισε στην ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση.

“Αν η κλιμάκωση της βίας γίνει όπως προβλέπουμε, το αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά”, συνέχισε.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ σχεδιάζουν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, η οποία ελέγχεται από το ΙΚ από τον Ιούνιο του 2014. Πολλοί άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από την περιοχή, για να μην βρεθούν στη μέση του πολέμου, και θα καταφύγουν σε ζώνες όπου θα είναι δύσκολο να τους παρασχεθεί βοήθεια από τις οργανώσεις αρωγής.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ζητήσει βοήθεια 15,6 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τους εκτοπισμένους.