Αιθιοπία: Δεκάδες νεκροί από την χρήση αστυνομικής βίας

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν (το BBC News δημοσίευσε πως οι νεκροί φτάνουν τους 100) όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες σε ειρηνική διαδήλωση στην περιφέρεια Oromia κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν ‘το παρών’ στην Oromia και την Amhara διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη και κράτος δικαίου. Η χειρότερη αιματοχυσία, στο πλαίσιο της οποίας πιθανά συνέβησαν εξωδικαστικές εκτελέσεις,  έλαβε χώρα στη δυτική πόλη Bahor Dar όπου τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μια ημέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αιθιοπία: Δεκάδες νεκροί από την χρήση αστυνομικής βίας

«Η απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν δυσανάλογα σκληρή αλλά δεν προκάλεσε έκπληξη. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας έχουν κάνει συστηματικά χρήση υπέρμετρης βίας και κατά το παρελθόν στις λανθασμένες προσπάθειές τους να επιβάλλουν τη σιγή στις επικριτικές φωνές»  δήλωσε η Michelle Kagari, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και τις Μεγάλες Λίμνες.

Τα εν λόγω εγκλήματα θα πρέπει άμεσα, αποτελεσματικά και αμερόληπτα να διερευνηθούν και όλοι όσοι είναι ύποπτοι για ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σε δίκαιες δίκες, ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων, και χωρίς την επιβολή της θανατικής ποινής

Michelle Kagari, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και τις Μεγάλες Λίμνες

Πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία καταδεικνύουν ότι η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών ενάντια σε διαδηλωτές στο Bahir Dar στις 7 Αυγούστου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους. Αληθινά πυρά χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Gondar στις 6 Αυγούστου και κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 7 ανθρώπων.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Addis Ababa δεν δηλώθηκαν θάνατοι ωστόσο φωτογραφίες και βίντεο που είδε η Διεθνής Αμνηστία φανερώνουν πως αστυνομικοί χτυπούσαν διαδηλωτές με κλομπ στην πλατεία Meskel, τον κεντρικότερο δημόσιο χώρο στην πρωτεύουσα.

Στην Oromia και την Amhara εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και κρατούνται σε ανεπίσημα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτικών βάσεων εκπαίδευσης.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι ως προς τη χρήση ανεπίσημων εγκαταστάσεων κράτησης καθώς εκεί τα θύματα πιθανά να εκτεθούν σε περαιτέρω παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και άλλων πρακτικών κακομεταχείρισης», δήλωσε η Michelle Kagari.

«Όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους καθώς κρατούνται άδικα μόνο και μόνο επειδή εξάσκησαν το δικαίωμά τους ως προς την ελευθερία της έκφρασης».

Υπόβαθρο

Οι διαμαρτυρίες στην Oromia αποτελούν συνέχεια των ειρηνικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015 ενάντια σε ένα κυβερνητικό σχέδιο να ενσωματωθούν κομμάτια στης Oromia στην πρωτεύουσα Addis Ababa. Θάνατοι έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας, όπως στις πόλεις Ambo, Adama, Asassa, Aweday, Gimbi, Haromaya, Neqemte, Robe and Shashemene.

Οι διαδηλώσεις στην Amhara ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2016 όταν δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να συλλάβουν τον Συνταγματάρχη Demeka Zewdu, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Wolqait και της Επιτροπής Αυτοδιάθεσης, για υποτιθέμενα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Το Wolqait είναι μια διοικητική ζώνη στην περιφέρεια Togray που αποτελούσε μέρος της περιφέρειας Amhara πριν το Επαναστατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο της Αιθιοπίας έρθει στην εξουσία το 1991. Βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή με στόχο την επανεισδοχή του στην Amhara εδώ και 25 χρόνια.