Φιλόζωοι: Το ΥΠΑΑΤ μπλοκάρει τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων

Τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων μπλοκάρει ευθέως, για πολλοστή φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως καταγγέλλουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων έρχονται μετά την αναγκαστική αναβολή της Ημέρας Υιοθεσίας, υπό τη διοργάνωση της ομάδας των Atenistas, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου λόγω παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι το ΥΠΑΑΤ μπλοκάρει τις υιοθεσίες με την πρόφαση ενός ανεφάρμοστου τμήματος νόμου – έναν νόμο που το ίδιο το Υπουργείο έχει θεσπίσει αλλά δεν έχει μεριμνήσει για την εφαρμογή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ως νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις που θα συμμετείχαμε εκφράζουμε τη βαθιά μας απογοήτευση και μεγάλο θυμό για την αναγκαστική αναβολή της εκδήλωσης -. Οι εκδηλώσεις Υιοθεσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς στοχεύουν και επιτυγχάνουν να σωθούν άμεσα ζώα που δεν θα επιβίωναν στο δρόμο, μειώνοντας τον αριθμό των αδέσποτων και διευκολύνοντας τη ζωή της πόλης. Επιπλέον, βοηθούν στη σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τα αδέσποτα και, έμμεσα, στοχεύουν στη μείωση του φαινομένου της εγκατάλειψης. Περισσότερα από 15 φιλοζωικά σωματεία και 3.000 συμπολίτες μας σκόπευαν να παρευρεθούν για το σκοπό αυτό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Όλα τα ζώα προς υιοθεσία είναι υγιή, τσιπαρισμένα και καταχωρημένα και οι υιοθεσίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αυστηρές μας διαδικασίες. Αυτά για μας είναι τα προφανή καθώς, μπορεί να είμαστε εθελοντές, αλλά αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό που κάνουμε» σημειώνουν.

Όπως εξηγούν, η απόλυτη πλειονότητα των Δήμων δεν έχει σήμερα ούτε υποδομή (καταφύγια) για τα αδέσποτα, ούτε πρόγραμμα περισυλλογής, περίθαλψης, στείρωσης και υιοθεσίας – όπως θα όφειλε βάσει του νόμου.

«Είναι να απορεί κανείς, εμείς σίγουρα, γιατί το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, που παρά τα μεγάλα κονδύλια που έχουν διατεθεί, δεν έχει μπορέσει -κατά κοινή και πικρή διαπίστωση- να διαχειριστεί τόσα χρόνια τα αδέσποτα και να τα βοηθήσει, δεν αφήνει ούτε άλλους, όπως αναγνωρισμένα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους να κάνουν τη δουλειά του και μάλιστα αφιλοκερδώς με πρόφαση τον ανεφάρμοστο από τους ίδιους τους Δήμους Νόμο; Ποιος μπορεί να προτιμά τα αδέσποτα στο δρόμο αντί σε οικογένειες, και γιατί; Εμείς σίγουρα όχι. Η αγάπη μας για τα ζώα αυτά και το πάθος μας να τα προστατεύουμε μας οδηγεί σε κοινό στόχο ενάντια στον παραλογισμό και σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται εις βάρος των αδέσποτων ζώων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα» καταλήγουν οι φιλόζωοι.

Ονόματα των σωματείων αλφαβητικά

Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης Ζωοφιλική – Οικολογική Ένωση Τήνου ΣΑΖΑ Φιλοζωικός Σύλλογος Αλίμου Σωματείο προστασίας δικαιωμάτων ζώων “Οδυσσέας” (Καταφύγιο Ζωγράφου) Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων«ARTEMIS» Σωματείο “Φιλόζωοι ΧαΪδαρίου” Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας Φιλοζωικό Σωματείο “Αδέσποτη Ελπίδα” Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου SAPT Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας) SCARS – Second Chance Animal Rescue Society Stray.gr – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα