1.475 έγγαμους ανήλικους αλλοδαπούς καταγράφει το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών -32 εξ αυτών από την Ελλάδα. Οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Γερμανία εικάζουν ότι κατάγονται από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση βουλευτή των Πρασίνων για γάμους ανηλίκων στη Γερμανία αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί από τις γερμανικές αρχές 1475 περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που στην πλειοψηφία τους είναι κορίτσια. Η μεγαλύτερη ομάδα ανηλίκων κατάγεται από τη Συρία (664), ενώ ακολουθούν μεταξύ άλλων το Αφγανιστάν (157), το Ιράκ (100), η Βουλγαρία (65), η Πολωνία (41), η Ρουμανία (33), όπως επίσης και η Ελλάδα. Στον πίνακα που συνέταξε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρονται 32 περιπτώσεις ελλήνων πολιτών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν, τουλάχιστον προς τα παρόν, σε θέση να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα στοιχεία των ελλήνων ανηλίκων.

Όπως υποθέτουν ελληνικές προξενικές αρχές στη Γερμανία, οι ανήλικοι θα πρέπει κατάγονται από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να έχουν παντρευτεί με βάση τη σαρία, του ιερού ισλαμικού νόμου, στην Ελλάδα. Η εφαρμογή του θρησκευτικού αυτού νόμου στην Ελλάδα βασίζεται στη Συνθήκη των Σεβρών και της Λωζάνης. Στη βάση αυτών των συμφωνιών οι μουφτήδες στη Θράκη μπορούν να τελούν γάμους ακόμη και με 11χρονα και 12χρονα παιδιά. Στη βάση του σχετικού εγγράφου του μουφτή θα πρέπει κατόπιν τα ελληνικά ληξιαρχεία να εκδίδουν τη ληξιαρχική πράξη γάμου.

Στιγμιότυπο από περσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Terre des Femmes στο ΒερολίνοΣτιγμιότυπο από περσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Terre des Femmes στο Βερολίνο

Ακύρωση των γάμων ανηλίκων ζήτησε ο γερμανός υφυπ. Εσωτερικών

Η καταγραφή της έγγαμης ανήλικης ή του έγγαμου ανήλικου στις αρχές στη Γερμανία γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα: τα μεταφρασμένα επίσημα πιστοποιητικά γνησιότητας αναγνωρίζονται από τα γερμανικά ληξιαρχεία επειδή πρόκειται για νομοθεσία άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που οι γερμανικές αρχές είχαν απευθυνθεί σε ελληνικά προξενεία, τα οποία όμως κάθε φορά έπρεπε να βεβαιώσουν ότι όντως ο γάμος είναι έγκυρος.

Αντιδρώντας στα εν λόγω στοιχεία το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του γερμανού υφυπουργού Εσωτερικών Όλε Σρέντερ, ζήτησε επιτακτικά να ακυρώνονται στη Γερμανία γάμοι ανηλίκων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 1.475 έγγαμους ανήλικους αλλοδαπούς, 361 άτομα κάτω των 14 ετών.