Γερμανία και Τουρκία οι πρωταγωνιστές του μεταναστευτικού με θεατή την Ελλάδα-Wikileaks

Το θέμα του μεταναστευτικού ανοίγει ξανά από πλευράς Τουρκίας και ήδη η Ελλάδα δέχεται νέες ροές καθημερινά με αυξητικό ρυθμό.

Το θέμα της ελεύθερης παροχής visa ταξιδιού για Τούρκους στην Ευρώπη είναι φυσικά μόνο μια πτυχή του θέματος. Το ζήτημα είναι πώς όσο προχωράει ο καιρός η όλη συμφωνία δείχνει πώς είναι μάλλον σκηνοθετημένη κυρίως από πλευράς Γερμανίας καθώς μοιάζει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Στο email που αποκαλύπτεται στα Wikileaks και υπήρχε μέσα σε ένα όγκο παρόμοιων μηνυμάτων του ΑΚΡ που βγήκαν πρόσφατα, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα σημεία που χρήζουν αναφοράς.

1. Η Τουρκία ουσιαστικά δεν έχει καμία δέσμευση στην συμφωνία αφού ακόμα και αν της δοθεί ό,τι ζητήσει, μπορεί με περιθώριο χρόνου 6 μηνών να δηλώσει μονομερώς (!!!) ότι η συμφωνία δεν την συμφέρει και να αποχωρήσει.

2. Το θέμα της επανεισδοχής αναφέρεται με πολύ μελανά χρώματα καθώς το 2014 γύρισαν πίσω μόνο 6 άτομα από χιλιάδες που θα έστελνε η Ελλάδα πίσω ενώ παράλληλα αναφέρει γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχαιτίσει τις βάρκες μεταναστών ακόμα και αν παρατάξει πλοία και FRONTEX σε όλο το Αιγαίο όπως λέει. Ο λόγος είναι πώς παραβιάζει άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε. και πιέζεται από την Ευρώπη για αυτό (!!!)

3. Η Τουρκία θα δεχόταν να έρθει σε συμφωνία για επανεισδοχή όπως αναφέρει το κείμενο μόνο αν η Γερμανία έκανε σοβαρές υποχωρήσεις και δεχόταν 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες στο έδαφος της, κάτι που η Μέρκελ με δημόσια δήλωση της προς τον Γερμανικό λαό το 2015 ουσιαστικά απέρριψε έμμεσα καθώς θεώρησε πλέον τα σύνορα της χώρας «ελεγχόμενα και μη ανοιχτά».

4. Η λύση που προτείνεται στο μήνυμα όπως περιγράφεται και ίσως λειτουργούσε για την Ευρώπη είναι ο στρατιωτικός τοίχος ( ποτέ δεν θα το έκανε όμως όπως αναφέρεται). Ένα σιδηρούν παραπέτασμα σε όλο το Αιγαίο και σε σύνορα με Βουλγαρία και Ελλάδα που αμέσως όμως θα κατέρριπτε απευθείας το θέμα ασύλου και θα έδινε πόντους στην Ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Ενδιαφέρον έχει πάντως και η παρατήρηση στην αρχή του μηνύματος που δείχνει μια Τουρκία βαθιά διχασμένη πολιτικά και κοινωνικά (από το 2015) ενώ αναφέρει και πώς η Τουρκία , δεν θέλει να συνεργαστεί σε πολύ σημαντικά θέματα κυρίως λόγω Αρχής και προβολής ισχύος σε συμβολικό επίπεδο (π.χ. να δεχτεί άνευ όρων την συμμετοχή στην λύση του μεταναστευτικού).

Το σύνολο του μηνύματος είναι αρκετά διαφωτιστικό και δείχνει τον πολύ μεγάλο ρόλο τελικά που παίζει η Γερμανία και η Μέρκελ στην όλη διαδικασία εμπλοκής/απεμπλοκής του μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα ρίχνει αρκετό φως στις Τουρκικές διαθέσεις και πώς κάνει χρήση των μεταναστευτικών ροών ως μοχλό πίεσης και εξυπηρέτησης δικών της εθνικών συμφερόντων.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τελικά αν η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της (το μήνυμα είναι του 2015 αλλά αφορά και το 2014) είχαν πραγματικά αντιληφθεί το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή μας με το μεταναστευτικό και πώς ακριβώς η Τουρκία ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ με την χώρα μας ως θεατή και όχι ως κύριο παράγοντα.

πηγή — Wikileaks

Αναδημοσίευση από το Geopolitics & Daily News

Αναδημοσίευση στο Helpis Magazine από την huffingtonpost.gr