Οι ΗΠΑ κόβουν τη χρηματοδότηση του Tαμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τερματίζει την επιχορήγηση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), την υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με τον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς και με την υγεία μητέρων και παιδιών σε πάνω από 150 χώρες.

Σε επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, το υπουργείο εξηγεί ότι σταματά τη χρηματοδότηση, γιατί το Ταμείο «υποστηρίζει, ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος αναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων».

Η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το αμερικανικό μερίδιο της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ταμείο εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσινγκτον, η οποία, όπως είπε, βασίζεται σε «λανθασμένο ισχυρισμό».

Ήδη από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του, ο Τραμπ υπέγραψε την επαναφορά του global gag rule, που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD να χρησιμοποιούν τους δικούς τους πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση.

Με βάση τον global gag rule, οι οργανώσεις αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και αν χρησιμοποιούν ξεχωριστά χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών διακοπής της κύησης, συμβουλευτικών υπηρεσιών ή παραπομπής, σημειώνουν μέλη των οργανώσεων.