Κύκλωμα trafficking έφερνε γυναίκες για εργασία και κατέληγαν φυλακισμένες και ιερόδουλες με την βία

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών.

AdTech Ad

Μία νεαρή Ουκρανή κατάφερε να διαφύγει από το διαμέρισμα-φυλακή, να βρει μόνη της τον δρόμο για την Αστυνομία μέσα σε μία πόλη που δεν είχε ξαναδεί και να οδηγήσει τις Αρχές στα κολαστήρια του κέντρου της Αθήνας.

Ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε 6 διαμερίσματα-φυλακές και σε 6 οίκους ανοχής, που πηγαινόεφερνε τις γυναίκες το κύκλωμα, συνελήφθησαν 5 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά. Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 37 και 49 ετών και τρείς αλλοδαπές, ηλικίας 22, 49 και 61 ετών. Επιπλέον, αναζητείται ένας 31χρονος Αλβανός καθώς και δύο  γυναίκες, ως συνεργοί τους.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων προσώπων και προσήχθησαν άλλες 11 αλλοδαπές. Σε βάρος των μελών του κυκλώματος, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της σωματεμπορίας και της μαστροπείας καθώς και για παράβαση των νόμων περί αλλοδαπών και περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ερευνών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων για τον εντοπισμό θυμάτων σωματεμπορίας, αποκαλύφθηκε η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης στην εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της, χάρη σε μία νεαρή που κατάφερε να τους ξεφύγει και να οδηγήσει τις Αρχές σε αυτούς.

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν συγκεκαλυμμένα. Συγκεκριμένα η 22χρονη συλληφθείσα, είχε αναλάβει τον εντοπισμό των γυναικών-θυμάτων, οι οποίες βρίσκονταν στην Ουκρανία σε δεινή οικονομική κατάσταση και με την υπόσχεση εύρεσης νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα με μεγάλες οικονομικές απολαβές, τις έπειθε να έλθουν.

Με την άφιξη τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι συλληφθέντες Έλληνες (αρχηγικά μέλη) παραλάμβαναν τις γυναίκες και τις εγκαθιστούσαν με την βία σε ένα από τα έξι διαμερίσματα που είχαν μισθώσει στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και στη συνέχεια της οδηγούσαν σε οίκους ανοχής που διατηρούσε η οργάνωση, όπου επίσης διά της βίας, με απειλές και με εκβιασμούς για εκείνες και τις οικογένειές του πίσω στην χώρα τους.

Ακόμη, τα μέλη της οργάνωσης, κατά τις πρώτες ημέρες παραμονής των εκδιδόμενων γυναικών στην Αθήνα, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ενώ τα αρχηγικά μέλη διέρχονταν από τους οίκους ανοχής προκειμένου να επιτηρήσουν την λειτουργία τους και να παραλάβουν το σύνολο των εσόδων τους.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που τα θύματα δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της οργάνωσης, «πωλούνταν» έναντι αμοιβής ύψους 3.000 ευρώ, στον 32χρονο Αλβανό που αναζητείται, ο οποίος αναλάμβανε την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους σε άλλους οίκους ανοχής. Αυτός αποτελούσε ακόμα μεγαλύτερο φόβητρο για τις άτυχες κοπέλες, καθώς ήταν πολλαπλάσια βίαιος από τους πρώτους…

Στην κατοχή των δραστών καθώς και από έρευνες σε χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.310 ευρώ, 11 διαβατήρια τρίτων προσώπων, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων που αφορούσαν την λειτουργία των οίκων ανοχής, πλήθος αποδείξεων πληρωμών δελτίων στοιχηματισμού τυχερών παιγνίων που χρησιμοποιούσαν για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και δύο αυτοκίνητα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα κυκλώματα Trafficking, συνήθως είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθούν και στις περισσότερες των περιπτώσεων που αυτό έχει καταστεί δυνατό, είναι γιατί κατάφερε κάποιο θύμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διαφύγει και να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Συνήθως, είναι τρομερά οργανωμένα και δικτυωμένα αυτά τα κυκλώματα από τις χώρες κιόλας που εντοπίζουν τις κοπέλες αυτές με “μαϊμού” γραφεία ευρέσεως εργασίας για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Στο παρελθόν μάλιστα έχουν καταγραφεί στην χώρα φρικτά βασανιστήρια σε κοπέλες που έχουν πέσει αθελά τους θύματα τέτοιων κυκλωμάτων, όπως βιασμοί, σβήσιμο τσιγάρων στο σώμα τους, ξυλοδαρμοί και σε περιπτώσεις που δεν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις τους, έχει καταγραφεί από σταύρωση σε τοίχο, για να βλέπουν οι άλλες, έως και εν ψυχρώ εκτελέσεις…