Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στην υγεία και στην παιδεία. Κανονικά προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών στις δομές φιλοξενίας.

Η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

AdTech Ad

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Παιδείας Ιωάννης Παντής, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στις δομές φιλοξενίας προχωρεί κανονικά και υλοποιείται σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στην υγεία και στην παιδεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα και της υγείας των κατοίκων όλης της χώρας.

Όχι στην κινδυνολογία, όχι στον πανικό

Την Τετάρτη το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διοργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης, κατά την οποία παρουσίασαν τα στοιχεία της εξέλιξης της ελονοσίας στη χώρα μας, ενώ έγινε αναφορά και στα κρούσματα των τελευταίων ετών.

Το κεντρικό μήνυμα από όλους τους συμμετέχοντες, ήταν ένα: Όχι στη φθηνή πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα της ελονοσίας, όχι στην κινδυνολογία και στον πανικό. Ναι στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Το πνεύμα των ερευνών, των μελετών, της πρόληψης και της αντιμετώπισης από πλευράς πολιτείας και εμπλεκόμενων φορέων, έδωσαν ο Γ. Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ καθώς και ο Θ. Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής. “Να  δοθεί τέλος στην κινδυνολογία και στην ελλειπή πληροφόρηση. Η κινδυνολογία γίνεται από κάποιους που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς”. Στόχος, όπως σημείωσαν, να μην εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία μέσα στα επόμενα έτη, κάτι που θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τη χώρα μας.

Όπως ανέφεραν, τα περιστατικά ελονοσίας που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συνδέονται τόσο με την αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού, όσο και με Έλληνες ταξιδιώτες σε χώρες της Αφρικής.

Τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν κανονικά

Την Πέμπτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε κατηγορηματικά από τα Ιωάννινα, ότι το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση οργανώθηκε και θα υλοποιηθεί κανονικά.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχουν δύο παραδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, «τα παιδιά που γεννιούνται είναι παιδιά όλων, τα παιδιά που είναι στη χώρα μας, είναι παιδιά όλων μας». Η άλλη παραδοχή, συνέχισε, «είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι στιγμής, εκτός από κάποια περιστατικά, έχουν δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, φιλοξενίας, αλληλεγγύης, γνωρίζοντας και έχοντας στο DNA μας τα ζητήματα της προσφυγιάς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήρε τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, η οποία -όπως είπε- αντίθετα με άλλες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφερόμενη στα περιστατικά αντιδράσεων, η κ. Γεροβασίλη είπε πως αυτά «είναι φωνές, οι οποίες όχι απλά δεν είναι χρήσιμες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της μισαλλοδοξίας», παράλληλα συμμερίστηκε την αγωνία των γονιών, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, λέγοντας:

«Θα πρέπει να πειστούν, διότι σε πολλούς δημιουργείται ένας φόβο. Ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να το βλέπουν έτσι, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά, την αγωνία του γονιού με το παιδί του που πάει στο σχολείο. Ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί οι γονείς, να αντιληφθούν όσα σας ανέφερα. Θα πρέπει να πειστούν. Εκεί θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι, οι πολιτικοί, οι γιατροί, οι σύλλογοι, ούτως ώστε να μην επικρατήσουν τέτοιες νοοτροπίες και λογικές».